Koncert - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Koncert

Koncert

Le Concert (2009.)

Discovery film

119' komedija, drama, glazbeni

Režija:           Radu Mihaileanu

Uloge: Aleksej Guskov, Dmitri Nazarov, Mélanie Laurent

Scenario:        Radu Mihaileanu

Producent/i:   Alain Attal

Zemlja:          Francuska, Italija, Rumunjska

Linkovi:

službena stranica, imdb

Koncert

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

5.00
1
0.00

Humorna drama o otpuštenom dirigentu koji želi ostvariti san i nastupiti u Parizu, pa zajedno s kolegama glumi da je još uvijek član slavnog Boljšoj Orkestra.

Andrej Filipov je bio čudo od djeteta - slavni dirigent Boljšoj Orkestra, najvećeg orkestra u Rusiji. Danas kao 50-godišnjak, on je još uvijek u Boljšoju, no kao čistač. Tijekom komunističke ere otpušten je jer se nije želio riješiti židovskih svirača. No, kada u Boljšoj stigne faks iz Pariza s pozivom na koncert, Andrej dobiva ludu ideju: okupit će stare glazbene kolege koji sada žive po Moskvi kao taksisti, prodavači na buvljaku ili radnici na porno filmovima, te će otići na koncert, glumeći da su još uvijek članovi Boljšoja. 

Istovremeno, Andrej želi nastupiti zajedno sa slavnom violinisticom Anne-Marie Jacquet - a za to ima i svoje osobne razloge...Na kraju Andrej i prijatelji uspjevaju otići u Pariz, i to kao 'Boljšoj orkestar'. Hoće li uspjeti zasvirati pred iskusnom publikom?


'Koncert', trailer.

 

Redatelj filma Radu Mihaileanu rođen je 1958. u Bukureštu, u židovskoj obitelji. 1980. napušta zemlju koja je pod diktatorskom čizmom Ceaucescuea. Dolazi u Pariz gdje radi kao pomoćnik redatelja Marca Ferrerija. 1993. snima film 'Izdaja' a 1998. svoj drugi dugometražni igrani film 'Vlak života' koji mu donosi međunarodnu slavu.

Ovaj film jedan kritičar je proglasio 'urnebesnom melodramom koja isporučuje smijeh i suze u isto vrijeme', no dosta zamjerki palo je na račun neuvjerljive priče i klišejiziranog humora u kojem Rusi piju, Romi kradu, a Židovi trguju. Ipak, film završava emocionalnim klimaksom uz vrhunsku glazbu Čajkovskog, a puno pohvala otišlo je na račun Mélanie Laurent koja je i ovaj put briljirala. 

s.p.