Tron: Nasljedstvo  - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Tron: Nasljedstvo

Tron: Nasljedstvo

Tron: Legacy (2010.)

Walt Disney Company/Continental Film

125' akcija, avantura, ZF, triler, spektakl

Režija:           Joseph Kosinski

Uloge: Jeff Bridges, Garrett Hedlund, Olivia Wilde, Bruce Boxleitner, James Frain, Beau Garrett, Michael Sheen

Scenario:        Edward Kitsis, Adam Horowitz

Producent/i:   Steven Lisberger, Jeffrey Silver, Sean Bailey

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službena stranica Imdb 

Tron: Nasljedstvo

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.07
14
0.00

jack bauer 12.11.2011 Ocjena recenzije : 0.0

Vizualna poslastica

Vizualno ušminkano do boli, glazba rastura. Akcijske scene odlične. E sad da li je to za svačiji ukus, nisam baš siguran, no ljubitelji ovakvih tema će zasigurno uživati. Jeff Bridges standardno dobar. A stvarno mu ide u zadnje vrijeme. Ponovno rođen !!!!.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

johnny08 10.04.2011 Ocjena recenzije : 4.33

Tron: Legacy

Nismo u 82’ i Jeff Bridges nije više mlad kao što je bio na snimanju ‘Trona’, ali kompjuter i to postiže pa tako u ‘Tron:Legacy’ prvo gledamo kompjuteriziranog Bridgesa kojem su oduzete godine pa onda stvarnog kako otkriva virtualni svijet kojeg je stvorio svome sinu. Očiti naputak studija redatelju-debitantu Kosinskiju je bilo dati modernu verziju filma, aktivirati i prezentirati što sve čovjek može postići sa kompjuterom u procesu stvaranja filma. I stvarno dobili smo film za sve mlađe generacije, zarobljene u svijetu igrica iz kojeg nema izlaska, lako oduševljenih modernim tehnologijama. Sudeći po zaradi na kino-blagajnama nije samo mlađa publika pohrlila na projekcije filma no konkretno tu treba odvojiti onu ‘staromodnu’ snimatelj-kamera-glumac tehniku od informatičar-kompjuter tehnike stvaranja filma. Nažalost, ova potonja u ‘Tronu’ debelo prevladava čime naravno nisam zadovoljan; no da ne bude to jedini problem filma, scenaristički je cijela priča jako plitka te se zapravo opet vraćam na početne prioritete stvaratelja filma kojima je bitnije ‘zaslijepiti’ gledatelja tehnološkim mogućnostima nego servirati mu nešto dubokoumno. To se od ovakvog filma niti ne traži ali zastrašujuće zvuči činjenica da je film sniman 2 mjeseca a da su kompjuterski specijalni efekti rađeni debelo preko godine dana! O glumi se nema pretjerano šta za reći, svi su solidni a upamtljiviji od ostalih je Michael Sheen ; čiji je lik simbioza između Carreyeva Riddlera i Ironsova Morlocka iz ‘The Time Machinea’ , na ne pretjerano originalan način. Generalni zaključak jest da tko voli ovakav način rađenja filmova neće biti razočaran, ali ostali koji traže ipak nešto više će biti jer im to ‘Tron:Legacy’ niti može, niti hoće ponuditi. Slutim nastavak, no nadam se da sam u krivu!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

markoboban 22.03.2011 Ocjena recenzije : 3.22

ENCOM presents ...

Kevin Flynn (Jeff Bridges) jedan od najvećih vizionara u domenu visoke tehnologije, tvorac kompanije 'Encom', nestaje davne 1989. Prošlo je 20 godina i njegov sin, Sam (Garrett Hedlund) legitimni naslednik velike poslovne imperije, postao je buntovnik, nesposoban da prihvati misteriozni nestanak voljenog oca. Privučen čudnim signalim iz stare igraonice koju je dizajnirao njegov genijalni otac, Sam pokreće program koji će ga uvući u fantastičan digitalni svet, poznat kao 'Rešetka'. Kroz niz avantura, steći će saveznika u neustrašivoj ratnici, znanoj kao Quorra (Olivia Wilde) i pronaćiće oca, zatočenog u svetu koji je sam stvorio, a koga su potom drugi preuzeli i zloupotrebili u druge svrhe. Kao lider takvog novog sveta, nameće se Clu (mlađa verzija Jeffa Bridgesa), spreman na sve kako bi sprečio bekstvo, ponovo udruženih oca i sina, u realni svet...Relativno anonimni Joseph Kosinski prihvatio se režije visoko-tehnološkog blokbastera, po scenariju dvojca, Edward Kitsis-Adam Horowitz. Zaslužni za sjajno kreirane likove u filmu su Steven Lisberger & Bonnie MacBird. Sa impozantnim budžetom od $170,000,000 glavešine iz 'Walt Disney Pictures' omogućile su filmskoj ekipi da maskimalno razvije svoju maštu. Pojedini setovi napravljeni su u L.A. i Vancouveru, dok je veći deo filma snimljen u Canadian Motion Picture Park Studios, u Burnabyju, Canada, koji predstavlja zapravo 'Rešetku'. Izvrsna koreografija, upotreba vrhunskih specijalnih efekata (svetleća odela kreirana od elektroluminescentnih lampi koje su napravljene od fleksibilnog polimerskog filma, ma ludilo...), oružje u obliku čudesniih svetlosnih diskova i palica, pa onda super brza aerodinamična vozila – 'Lightcycle'. Odličan izbor muzike, primerene digitalnom svetu, u izvođenju elektronskog dua 'Daft Punk'. Korišćenje 3D tehnike snimanja, stvara iluziju da smo i sami učesnici u video-igrici, što sve skupa izgleda fascinantno. Ali šta je sa samom glumom, sa likovima koji su ipak živa bića? Ovde je to skrajnuto u drugi plan, pa tako gledamo Jeffa u roli koja mu blago rečeno 'ne leži'. Jedina svetla tačka jeste performans maestralnog Michael Sheena, kao Castora, ekscentričnog vlasnika futurističkog ugostiteljskog objekta - 'Kraj linije'. Kako je film zaradio više od $171,000,000 za nepuna 3 meseca prikazivanja u američkim bioskopima, jasno je da današnja (verovatno mlađa) publika 'guta ovo filmsko štivo', jer prepoznaje sebe u besomučnom igranju mnogih zahtevnih visokorazvijenih video-igrica. Dakle pasionirani ljubitelji igrica sigurno će ovo pogledati oduševljeni brojnim efektima ('dobra grafika'), ali se postavlja pitanje šta je s nama ostalima koji smo očekivali da vidimo neku smisleniju filmsku radnju...Pa verovatno je bolje da ovo preskočimo, jer neke ozbiljnije radnje ovde nećemo naći. Toliko para uloženo, a ono kad odgledaš, shvatiš da i nije nešto naročito!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: