Život Davida Galea - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Život Davida Galea

Život Davida Galea

Life Of David Gale (2003.)

Universal Pictures

130' krimi, drama, triler

Režija:           Alan Parker

Uloge: Kevin Spacey, Kate Winslet, Laura Linney, Gabriel Mann, Matt Craven

Scenario:        Charles Randolph

Producent/i:   Alan Parker, Nicholas Cage, Moritz Borman, Guy East, Jeff Levine

Linkovi: službeni site
trailer

imdb

Život Davida Galea

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.42
33
0.00

Nedužni je čovjek, aktivist koji se bori za ukidanje smrtne kazne, optužen za silovanje i ubojstvo svoje kolegice. Kazna je smrt injekcijom.

David Gale (Kevin Spacey) je popularni sveučilišni profesor koji se aktivno bori protiv smrtne kazne i trudi živjeti ispravno po vlastitim principima. Odjednom, u čudnom životnom preokretu, biva optužen za silovanje i ubojstvo svoje kolegice aktivistice Constance Harraway (Laura Linney).

Svoju priču odlučuje ispričati mladoj, nabrijanoj i ambicioznoj reporterki Bitsey Bloom (Kate Winslet) koja od jednog intervjua dobija puno više nego je tražila - Texašku priču života. Daljnjim istraživanjem otkriva činjenice presudne za život osuđenika, te posumnja u njegovu krivnju i ispravnost cijelog sistema.

Ovaj film nije samo politička debata oko smrtne kazne, već i priča koja govori o ljudima koji su spremni otići u ekstreme zbog svojih uvjerenja. Film je već pokrenuo razne debate, a očito je da se redatelj, Alan Parker, trudi iznijeti argumente za i protiv strašnog smaknuća, kao i svoje vlastito mišljenje jer u SAD-u se, teoretski, u 38 država još prakticira smrtna kazna, uglavnom injekcijom.

Ipak, u izuzetno zanimljivom eseju koji možete pročitati na službenom siteu pokušava se ograditi od političkog motiva i ističe da film govori i o ljudskoj volji, vrijednostima i uvjerenjima. Najvažniji argument aktivista i protivnika takvom brutalnom smaknuću je dokaz da su u pojedinim slučajevima smaknuti nevini ljudi.

Snažan argumant je i rasna diskriminacija jer postoje čvrsti dokazi da je smrtnom kaznom ubijeno više crnaca nego bijelaca. Iako se problem kazne različito rješava u različitim političkim kulturama, prilično je brutalno i nepravedno određivati smrtne kazne ljudima, a da ne možemo biti 100% sigurni kako smo u pravu.

Poanta cijele priče je u tome da smrt i nije velika stvar, ali ubijanje nedužnog i traženje osvete jest