Zimska kost - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zimska kost

Zimska kost

Winter's Bone (2010.)

Anonymous Content & Winter’s Bone Productions

100' krimi, drama, triler, misterija, psihološki

Režija:           Debra Granik

Scenario:        Debra Granik, Anne Rosellini

Producent/i:   Anne Rosellini, Alix Madigan-Yorkin, Kate Dean

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službena stranica, Imdb

Zimska kost

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.86
14
0.00

Napeta drama o djevojci koja u okrutnom svijetu gorštaka mora pronaći nestalog oca jer će u suprotnom njezina obitelj ostati bez doma.

Sedamnaestogodišnja Ree Dolly (Jennifer Lawrence) daje se u potragu za svojim ocem nakon što je ovaj upotrijebio njihovu kuću kao jamčevinu za izlazak iz zatvora i nestao bez traga. Suočena s mogućnošću da izgubi kuću, Ree kreće u šume planina Ozark. Pritom krši zakon šutnje svoje rodbine koja se bavi nezakonitim aktivnostima. Riskirajući život kako bi spasila svoju obitelj, ona krči put kroz laži, izlike i prijetnje rodbine i polako dolazi do istine.


'Zimska kost', trailer.

Osim brojnih nagrada (prošlogodišnji pobjednik Sundancea!) i pohvala za autentični i precizni prikaz planinske zajednice, 'Zimsku kost' su proslavila nevjerojatna glumačka ostvarenja – javnosti dosad nepoznata Jennifer Lawrence nominirana je za Oscara za glavnu žensku ulogu, a John Hawkes kojeg gledamo u ulozi njenog sirovog strica Teardropa nominiran je u kategoriji sporednog glumca. Film je dobio i nominacije u kategoriji najboljeg filma te za najbolji adaptirani scenarij (Debra Granik i Anne Rosselini), a osvojio je nezavisnu Nagradu Gotham za najbolji film i glumački ansambl.

Film je premijerno prikazan u konkurenciji 8. Zagreb Film Festivala, a onda sam napisao da je riječ o drami koja je 'tako upečatljiva da - dopire do kostiju', a ujedno je i 'napet i jezovit krimić sa realističnim likovima koji kao da su izašli iz nekog horora'. Josip Grozdanić (Vip.hr) napisao je da 'redateljica kreira djelo noirovskog predznaka, izuzetne snage i vizualne dojmljivosti, u svoj punini oslikavajući užasavajuću sredinu u kojoj vladaju nepojamna okrutnost, bezdušnost i agresivnost. Sigurna režija, iznimno efektno i često minimalističko profiliranje likova, savršeno korištenje (prirodne?) scenografije i impresivni glumački nastupi u vrlo zahtjevnim i nezahvalnim ulogama vrline su koje film Debre Granik čine jednim od najuspjelijih i najzanimljivijih američkih nezavisnih filmova posljednjih godina.'

s.p.