Besa - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Besa

Besa

Besa (2010.)

Baš Čelik

107' romansa, ratni, melodrama, povijesni

Režija:           Srđan Karanović

Uloge: Iva Krajnc, Miki Manojlović, Nebojša Dugalić, Radivoje Bukvić, Ana Kostovska

Scenario:        Srđan Karanović

Zemlja:          Srbija, Slovenija, Francuska

Besa

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
1
0.00

Srpska drama o mužu koji odlazi na ratište, a Albanac Azem (Miki Manojlović) daje obećanje da će mu čuvati ženu po cijenu života.

Radnja filma odvija se u osvit Prvog svjetskog rata, kada se mladi bračni bar kojeg čine srpski učitelj Filip (Nebojša Dugalić) i Slovenka Lea (Iva Kranjc) seli na jug Srbije. Zaplet počinje kada se proglasi opća mobilizacija i Filip dobija poziv za vojsku, pa je primoran ostaviti svoju mladu i zgodnu suprugu. Filip moli školskog poslužitelja, nepismenog i patrijahalnog Albanca Azema (Miki Manojlović), da mu, dok je na ratištu, pripazi na ženu.

Azem Filipu daje 'besu'(obećanje koja se mora održati po cijenu časti i života) da će čuvati Leu i da joj se ništa neće dogoditi. Dvoje ljudi, potpuno različitih kultura i navika, prinuđeni su na nelagodan suživot u napuštenoj školi, dok u pozadini bukti rat. Njihov odnos se razvija od mržnje, netrpeljivosti, do tolerancije i neobičnog prijateljstva koje na kraju evoluira u u višestruko zabranjeni odnos, neku vrstu ljubavne veze.

Situacija se još više komplicira kada se pojavljuje poručnik srpske vojske (Raša Bukvić) koji se također zaljubljuje u Leu. 'Besa' je priča kroz koju se prepliću mnogobrojna pitanja o ljubavi, obećanju, kulturološkim, etničkim, društvenim, jezičkim i klasnim barijerama i, kao najvažnije, nameće se pitanje - da li je iskrena ljubav jača i veća od zadate riječi?


'Besa', trailer.

s.p.