Neki drugi Chelsea: priča iz Donjecka  - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Neki drugi Chelsea: priča iz Donjecka

Neki drugi Chelsea: priča iz Donjecka

The Other Chelsea: Eine Geschichte aus Donezk (2010.)

Restart

89' dokumentarni, politički, sportski

Režija:           Jakob Preuss

Scenario:        Jakob Preuss

Producent/i:   Stefan Kloos

Zemlja:          Njemačka, Ukrajina

Linkovi:

službene stranice, Imdb

Neki drugi Chelsea: priča iz Donjecka

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

0.00
0
0.00

Dokumentarac o ukrajinskom nogometnom klubu Šahtar i njegovim vjernim navijačima: jednom rudaru i jednom milijarderu!

U današnje vrijeme, milijarder koji drži do sebe mora posjedovati vlastiti nogometni klub. Ruski oligarh Roman Abramovič kupio je engleski klub Chelsea, Gruzijac Merab Jordania nizozemski Vitesse, a ukrajinski milijarder Rinat Ahmetov upumpao je mnoge milijune u svoj hobi, Šahtar iz Donjecka. Ovo je dokumentarac o tom timu, odnosno o dvojici navijača tog tima.

Rudar Saša sjedi s običnim ljudima na tribinama, a lokalni političar Kolja sjedi visoko iznad njih, u VIP loži. Obojica su svjedoci Šahtarovog proboja na međunarodnu scenu za vrijeme kupa UEFA 2009. Iako redatelj Jakob Preuss posvećuje znatnu pažnju usponima i padovima tog tima, njega zanima i nešto više od nogometa.

Šahtar je primjer ukrštanja politike, zabave i gospodarstva. Prema Kolji, uspješnost njegovog tima utječe na njegovu stranku, a to je Stranka regija, kojoj pripadaju i sadašnji predsjednik države Viktor Janukovič i Rinat Ahmetov.


'Neki drugi Chelsea: priča iz Donjecka', trailer.

Redatelj Jakob Preuss rođen je u Berlinu 1975. godine. Studirao je pravo u Kölnu i Parizu, a magistrirao je na europskim studijima u Varšavi. Vratio se u Rusiju na godinu dana kako bi odslužio civilni vojni rok. Ondje je i radio nakon studija. Od 2002. živi u svom rodnom Berlinu gdje radi kao slobodni filmaš. 'Neki drugi Chelsea' njegov je filmski debi.

Nagrade i festivali:  Max Ophüls Festival 2011. – najbolji dokumentarni film, Nagrada Prvi korak 2011., One World Film Festival 2011., IDFA 2010

s.p.