Razotkrivanje tajni piramida  - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Razotkrivanje tajni piramida

Razotkrivanje tajni piramida

The revelation of the pyramids (2011.)

Discovery film

100'

Režija:           Patrice Pooyard

Scenario:        Patrice Pooyard, Jacques Grimault

Producent/i:   Patrice Pooyard, Brian Cox

Zemlja:          Francuska

Razotkrivanje tajni piramida

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.33
3
0.00

Velike su piramide kroz stoljeća fascinirale ljude. Ovaj film razotkriva jednu od najvećih misterija: poruku od velike važnosti za čovječanstvo.

Vođen enigmom piramida, redatelj je proveo šest godina razgovarajući sa znanstvenicima i skupljajući dokaze. Rezultat istrage prodrmat će povijesna učenja do temelja i potpuno revolucionarizirati egiptologiju. 

Autor iznosi podatke o piramidama koji su izostavljeni od strane službene povijesti i egiptologa. Vodi nas kroz izbrisano poglavlje ljudske povijesti na putovanje od misterioznih drevnih građevina do korijena civilizacije. A na tom putu ukazuje se nevjerojatno znanje drevnih graditelja o matematici, astronomiji, zemljopisu, arhitekturi... koje smo mi ili tek dosegnuli ili smo još uvijek u zaostatku. Taman kad počinjemo nepovratno mijenjati svoju sliku prošlosti autor nam donosi i moguću izravnu poruku drevnih graditelja ostavljenu za buduće generacije, za sve nas.

 

Autor nas vodi kroz niz piramida (egipatskih, peruanskih, meksičkih, kineskih), drevnih kipova i crteža (Uskršnji otoci, Nazca linije) te gradova (Machu Pichu, Mohenjo Daro, Angkor Vat) te ukazuje na zapanjujuću spoznaju. Što su te drevne građevine starije one su masivnije, preciznije i sličnije! No tu sličnosti ne prestaju, već se civilizacije tih drevnih graditelja mogu usporediti i na drugim poljima: hijeroglifsko–ideogramsko pismo, mumificiranje, izrada kalendara (dugoročnih), velike astrološke vještine i građevine otporne na zemljotrese. I naravno nema nikakvih informacija o načinima gradnje i izrade te namjerama graditelja. 

A kada se te građevine stave u širi zemljopisni i astronomski kontekst priča postaje još interesantnije i upečatljivija. Povučene su i izvanredne i konkretne usporedbe sa današnjim arhitektonskim i građevinskim postignućima te je kontaktiran niz stručnjaka iz raznih područja, koji nam predočavaju logično objašnjenje mnogih uočenih pojedinosti, ali i otvaraju neugodna pitanja o našim današnjim mogućnostima i znanjima.

I tu nije gotovo, već se kreće u prekrasnu priču o preciznosti i harmoniji velike piramide (Keopsove?) kroz matematički igrokaz – ples zlatnog broja Fi i Pi te nevjerojatnu usklađenost velike piramide i tih brojeva te poznavanje dužine od 1 metra, još tada, za što sve egiptolozi, naravno, kažu da je slučajno. Kao što je i slučajna usklađenost strazburške i ostalih gotičkih katedrala sa proporcijama velike piramide i magičnim brojevima Fi i Pi. 

Nijedan autor, do sada, nije na ovakav jasan i pregledan način iskoristio filmske mogućnosti u predočavanju te tematike te donio širinu i sintezu mnogih knjiga iz tog područja koja mu je omogućila i smjelu i upozoravajuću pretpostavku o jednoj od poruka drevnih graditelja usmjerenih ka današnjoj civilizaciji. 

filmski.net