Vojvotkinja - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Vojvotkinja

Vojvotkinja

The Duchess (2008.)

BBC Films, Pathé Renn Productions

110' drama, romansa, biografski, melodrama, povijesni

Režija:           Saul Dibb

Uloge: Keira Knightley, Ralph Fiennes, Charlotte Rampling, Dominic Cooper, Hayley Atwell, Simon McBurney

Scenario:        Jeffrey Hatcher, Anders Thomas Jensen, Saul Dibb prema knjizi Amande Foreman

Producent/i:   Michael Kuhn, Gabrielle Tana

Zemlja:          Velika Britanija, SAD, Italija, Francuska

Linkovi:

službena stranica, Imdb

Vojvotkinja

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.33
6
0.00

Kostimirana drama o vojvotkinji Georgiani (Keira Knightley) koja pati u nesretnom braku, pa traži utjehu u društvu drugog muškarca.

Sedamnaestogodišnja Georgiana lijepa je, inteligentna i šarmantna aristokratkinja, oduševljena prosidbom starijeg vojvode od Devonshirea te se, po savjetu svoje obitelji koja od tog braka puno očekuje, za njega i udaje.

Nažalost, vojvoda je suzdržan i tvrd čovjek zainteresiraniji za svoje pse negoli za upoznavanje vlastite supruge, od koje želi samo sina. Georgiana utjehu pronalazi u visokim društvenim krugovima u koje je ušla udajom, poglavito u društvu mladoga plemića Charlesa Greya


'Vojvotkinja', trailer.

Redatelj Saul Dibb rođen je 1968. u Londonu kao sin cijenjenog dokumentarista Michaela Dibba, a poznat je po angažiranim filmovima – dokumentarcima 'Lopovi' ('Lifters' iz 2002. o nepopravljivim kleptomanima) i 'Laka lova' ('Easy Money' iz 2003. o problematično osobnom životu porno-glumice Violet Storm) te niskobudžetnoj kriminalističkoj drami 'Dječak Metak' ('Bullet Boy', 2004), koja se bavi sve raširenijim nasiljem i opsjednutošću oružjem među mladim Londončanima. Dibb je režirao i televizijsku seriju 'Linija ljepote' ('The Line of Beauty', 2006).

Kritičari su film proglasili 'dobro snimljenim srcedrapaljnim feminističkim filmom koji je i antipatrijarhalan i oda majčinstvu', a istaknuta je da Keira Knjightley filmu daje 'kraljevski tretman'.

s.p.