Dečko, Dama, Kralj, Špijun - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Dečko, Dama, Kralj, Špijun

Dečko, Dama, Kralj, Špijun

Tinker Taylor Soldier Spy (2011.)

Studio Canal, Karla Films, Paradis Films, Blitz film i video

127' triler, špijunski

Režija:           Tomas Alfredson

Uloge: Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt, Ciaran Hinds, Mark Strong, Toby Jones

Scenario:        Bridget O'Connor, Peter Straughan

Producent/i:   Tim Bevan, Eric Fellner, Robyn Slovo

Zemlja:          Francuska, Velika Britanija, Njemačka

Linkovi:

službene stranice, Imdb

Dečko, Dama, Kralj, Špijun

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.82
22
0.00

Ekranizacija kultnog romana Johna le Carrea s fantastičnom glumačkom postavom.

Radnja se odvija 1973. godine. Hladni rat nastavlja narušavati međunarodne odnose. Britanska obavještajna služba (Britain’s Secret Intelligence Service - SIS), poznata i kao MI6 ili pod nazivom Cirkus, nastoji održati korak s drugim stranim špijunskim službama i održati sigurnost Velike Britanije. Na čelu Cirkusa je Kontrola koji šalje operativca Jima Prideauxa u Mađarsku. Jimova misija propada, a Kontrola i njegov najviši zamjenik George Smiley moraju napustiti Cirkus.

Smiley, vrhunski britki špijun, otuđio se od supruge Ann, a ubrzo ga na sastanak poziva Oliver Lacon (Simon McBurney). Mora se ponovo angažirati - ali za vladu, jer postoji sumnja da je Cirkus kompromitirao dvostruki agent, odnosno krtica koji radi za Sovjete i ugrožava Englesku. Smileyu pomaže mladi agent Peter Guillam, ali ga progoni višedesetljetni protivnik - ruski majstor špijuna iz sjene, Karla.

Agent Ricki Tarr, na tajnom zadatku u Turskoj, neočekivano stupi u kontakt s Laconom. Ricki je pao na iznevjerenu udanu ženu Irinu koja tvrdi da ima važne informacije. Smiley u međuvremenu saznaje da je Kontrola suzio popis sumnjivaca na petoricu mogućih krtica - to su Percy Alleline poznat kao Dečko; Bill Haydon - Dama; Roy Bland - Kralj; Toby Esterhase - Siromah i… sam Smiley!

Nekolicina je autora koji se razumiju u svijet špijunaže kao John le Carré, autor više od 20 romana. On je bio član britanskih službi MI5 i MI6 i tajni agent tijekom hladnog rata sredinom prošlog stoljeća.

George Smiley je njegov najslavniji lik, nastao 1961. godine kao tihi špijun romana 'Poziv za mrtve'. Roman 'Dečko, dama, kralj, špijun' objavljen je 1974. godine i odmah dobio priznanja najboljeg špijunskog romana.

filmski.net