Kruh naš svagdašnji - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Kruh naš svagdašnji

Kruh naš svagdašnji

Unser Täglich Brot (2005.)

Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF)

92' dokumentarni

Režija:           Nikolaus Geyrhalter

Scenario:        Nikolaus Geyrhalter

Producent/i:   Nikolaus Geyrhalter, Markus Glaser, Michael Kitzberger, Wolfgang Widerhofer

Zemlja:          Austrija, Njemačka

Linkovi:

službene stranice, Imdb

Kruh naš svagdašnji

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

5.00
2
0.00

Dokumentarac koji na poseban način, bez naracije, govori o dehumanizirajućem procesu prehrambene proizvodnje i to na europskom tlu. Što jedemo?

Monumentalni hladni prostori, nadrealni krajolici i bizarni zvukovi: svijet visoke tehnologije ostavlja malo mjesta za pojedinca a sve je bazirano na postizanju što većeg profita. No tko su ti ljudi na tvorničkim trakama, i kako su proces proizvodnje hrane i sama prehrana postali tako hladan i otuđen proces?

Film govori o postupcima uzgoja i prerade hrane europske prehrambene industrije, koja ima jednu osnovnu karakteristiku, a to je totalna mehanizacija i denaturalizacija čitavog procesa, gdje gotovo i da ne postoji razlika između uzgoja i prerade životinja i uzgoja i prerade voća i povrća. I u jednom i u drugom slučaju ljudski faktor je sveden na najmanju moguću (potrebnu) mjeru, u biti doveden na razinu automatiziranih sredstava za rad i proizvodnju.

U tome gotovo nikakvu ulogu ne igra niti priroda kroz godišnja doba, niti sunce, a skoro niti samo tlo – zemlja. Suočeni s ovakvim pristupom uzgoja hrane, trebali bi se upitati da li je to što izlazi iz ovakvih tvorničkih pogona uopće hrana ili običan napoj, bez prehrambenih kvaliteta.

A načini postupanja i tretiranja životinja, u okvirima mehaniziranosti pokretne trake toliko je dehumaniziran i bešćutan, da nas jednostavno obuzima tuga. I gotovo potreba za vegetarijanskom prehranom, naravno ekološki uzgojenog voća i povrća sa obiteljskih gospodarstava, ako će uopće takvih i ostati.

filmski.net