Umjetnik - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Umjetnik

Umjetnik

The Artist (2011.)

Canal+, The Weinstein Company, Blitz film i video

100' komedija, drama, romansa, eksperimentalni, melodrama

Režija:           Michel Hazanavicius

Uloge: Jean Dujardin, Bérénice Bejo, John Goodman, James Cromwell, Penelope Ann Miller

Scenario:        Michel Hazanavicius

Producent/i:   Thomas Langmann, Emmanuel Montamat

Zemlja:          Francuska, Belgija

Linkovi:

službene stranice, Imdb

Umjetnik

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.96
24
0.00

Oda starom Hollywoodu, crno-bijeli i nijemi film koji je oduševio i publiku i kritiku i osvojio brdo nagrada!

 Hollywood, 1927. godine. George Valentin (Jean Dujardin) jedan je od vladara nijemog platna, idol prepoznatljiv po tankim brčićima i bijeloj košulji. Glumio je u egzotičnim pričama punim intrige i hrabrih poteza za studio Kinograph kojeg je vodio veliki mogul Al Zimmer (John Goodman). Zahvaljujući uspjehu, imao je elegantnu palaču i jednako elegantnu suprugu Doris (Penelope Ann Miller). Svakog ga je dana do studija vozio odani šofer/vozač Clifton (James Cromwell), a tamo ga je čekalo mnoštvo postera s njegovim nasmiješenim licem. Dok sretno kroči kroz mnoštvo obožavatelja i reportera, George je čovjek koji se ne razlikuje od svoje persone - zvijezde sigurne u vlastitu budućnost.

Plesačica Peppy Miller (Bérénice Béjo) imat će budućnost kakvu si sama stvori. Živahna i vedrog duha, zaraznog osmjeha i velike lakoće pokreta, odlazi na premijeru Georgeovog filma, a kasnije je statistica u njegovom najnovijem filmu. U kratkoj plesnoj sceni njihov ritam je potpuno usklađen, ali nakon završetka snimanja svatko se vraća na svoje mjesto u piramidi Hollywooda.

Hollywood uskoro pada pred novom starletom: zvučnim filmom. George ne želi sudjelovati u novoj tehnologiji. Kinograph se priprema na potpuno odustajanje od snimanja nijemih filmova i George mora odabrati hoće li prihvatiti zvuk (kao mlada zvijezda u usponu, Peppy Miller) ili riskirati odlazak u zaborav.

'Umjetnik' je ovjenčan i brojnim nagradama - sa čak 5 Oscara (za najbolji film, režiju, glavnog glumca, glazbu i kostime), Zlatnim Globusima, nagradama BAFTA i mnogim drugima. Kritičari su ga proglasili pravim filmskim užitkom, šarmantnim filmom koji nas podsjeća na vrijeme kad su slika i glumci vrijedili više od specijalnih efekata.

filmski.net