Projekt X  - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Projekt X

Projekt X

Project X (2012.)

Warner Bros. / Blitz film i video

88' komedija

Režija:           Nima Nourizadeh

Uloge: Thomas Mann, Oliver Cooper, Jonathan Daniel Brown

Scenario:        Matt Drake, Michael Bacall

Producent/i:   Todd Phillips

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službene stranice, Imdb

Projekt X

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.36
14
0.00

markoboban 12.10.2012 Ocjena recenzije : 5.0

Rođendanska žureza

Izvesni Corey Worthington u Australiji napravio je takvu žurku koja se dugo pamtila i prepričavala.Ova istinita priča poslužila je kao inspiracija da se napravi film, a što je još jedan prilog u korist dežurnih kritičara savremenog američkog filma koji stalno iznova potenciraju kako su sveže ideje postale misaona imenica za moćne hollywoodske producente.Michael Bacall je napisao priču 'Project X' iz koje je nastao filmski scenario koji zajednički potpisuju Matt Drake i sam autor.Ovakva vrsta filma je sasvim zgodna prilika da mladi filmadžija snimi sopstveni prvenac.Britanac po rođenju, a Iranac po poreklu, Nima Nourizadeh, debituje režirajući komediju, koja istini za volju sadrži i elemente drame, pa čak i nešto trilera. Dakle, trojica najboljih ortaka povodom 17. rođendana jednog od njih, Thomasa (Thomas Mann), odlučuju da naprave žurku, kako bi izašli iz anonimnosti srednje škole i stekli pristojan rejting, naročito među pripadnicama lepšeg pola.No ono što je usledilo tokom večeri, prevazišlo je sva njihova očekivanja, jer stvari su totalno izmakle kontroli...Koristeći specifičnu tehniku snimanja, u pokretu, zahvaljujući mobilnim telefonima, iPhone-u, malim kamerama, postignuta je željena autentičnost u stvaranju atmosfere koja vlada na mestu masovnog okupljanja mladih ljudi, većinom tinejdžera. Alkohol i razne droge su samo podsticajna sredstva za razne lude ideje koje padaju na (pomračene) umove veseloj družini. Stoga film obiluje scenama koje izgledaju šokantno i koje nas teraju da se zamislimo.Razlog tome jeste što su ovde eksplicitno prikazane posledice, u situaciji kada se pređe granica dobre zabave i sve preraste u nešto mnogo ozbiljnije, gde su i ljudski životi direktno ugroženi, uz evidentnu načinjenu materijalnu štetu.Prva polovina filma zaista deluje kao nešto već viđeno, x-puta reciklirano (sa referencama na neuništivi 'American Pie' serijal), ali druga polovina, a naročito završnica filma, obojene su diskretnim, mračnijim tonovima iz kojih se jasno šalje upozoravajuća poruka.E to je upravo ono što me je 'kupilo' kod ovog filma.O glumačkim dometima nema svrhe da se priča, jer klinci su jednostavno potpuno prirodni tokom čitave filmske radnje. Prikladna muzika uz puno dobro napravljenih kadrova jesu dobre strane filma.Stoga, mogu reći da smo dobili jedan iznenađujuće solidan film, film sa čvrstim stavom, koji verno oslikava jedan aspekt modernog, urbanog načina života koji ide u pravcu anarhije, a što ruku na srce nije nimalo ohrabrujuće, pogotovo za mlađe generacije.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

escorto_maltese 08.09.2012 Ocjena recenzije : 3.0

Teško da će ikome biti smiješno

Project X je debitantski film Nimae Nourizadeha, britanskog redatelja iranskih korijena, najpoznatijeg po videospotovima za glazbene zvijezde kao što su Franz Ferdinand, Lilly Allen, Santogold, Hot Chip, Dizzee Rascal i brojni drugi. Ono što je puno bitnije je to da iza filma stoje Todd Phillips (The Hangover, The Hangover 2, Due Date) kao producent, te Michael Bacall (Scott Pilgrim vs. the World) kao scenarist. Komedija je to o trojici nepopularnih srednjoškolaca Thomasu (Thomas Mann), Costi (Oliver Cooper) i JB-u (Jonathan Daniel Brown) koji odluče napraviti ogroman tulum povodom Thomasovog rođendana, a kojim bi se njihova popularnost među školskim kolegama uvelike povećala. Tulum im donese željenu reputaciju, ali eskalira uništenjem Thomasove kuće i neredima s policijom.
Jedan od najvećih problema ovog filma je taj da naprosto nije smiješan. Humor se temelji na psovanju i izrazito vulgarnim šalama (npr. stavljanje patuljka u pećnicu, nakon čega on sve prisutne izudara po testisima).Drugi problem je taj da se nikako ne možete oteti dojmu da gledate puno lošiji i dosadniji Superbad. No Thomas Mann je, za razliku od Michaela Cerae, izrazito neuvjerljiv kao nerd gubitnik koji na kraju ispadne kuler i pokupi slavu i curu (Kirby Bliss Blanton), a Costa bi možda bio čak i smiješan lik da ga glumi Jonah Hill ili Zack Galifianakis (premda su obojica definitivno prestari). Ovako samo imate dojam da je seksualno ugroženi imbecil. Također tu je i nevjerojatna količina klišeja poput seksualno ugroženih tinejdžera, preludih tuluma na kojima su svi razvaljeni (da, tu je i scena skakanja s krova u bazen), te happy enda gdje junak osvoji svoju najbolju prijateljicu koji su svi već viđeni u puno boljim izdanjima (American Pie, već spomenuti Superbad…). Project X je tinejdžerska komedija koja teško da će biti smiješna ikome starijem od 14 godina, a to ipak nije populacija na koju se ciljalo.

Stoga ako imate 88 minuta viška možete ih puno pametnije provesti. Možete posegnuti za puno boljim komedijama Due Date ili pak The Guard. Ili možete jednostavno gledati u prazan zid jer je i to bolje od ovoga.

Ocjena: 1/10

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: