Lov na losose u Jemenu - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Lov na losose u Jemenu

Lov na losose u Jemenu

Salmon Fishing in the Yemen (2011.)

BBC Films, Blitz film i video

112' komedija, drama, romansa

Režija:           Lasse Hallstrom

Uloge: Ewan McGregor, Emily Blunt, Amr Waked

Scenario:        Simon Beaufoy, Paul Torday

Producent/i:   Paul Webster

Zemlja:          Velika Britanija

Linkovi:

Imdb, službene stranice

Lov na losose u Jemenu

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.40
5
0.00

markoboban 31.10.2013 Ocjena recenzije : 5.0

Pustinjski pecaroši

Paul Torday je autor romana 'Salmon Fishing in the Yemen', koji se zapravo sastoji iz isečaka nečijeg dnevnika, iz zanimljivih prepisaka putem elektronske pošte, ali i iz odlomaka efektnih televizijskih intervjua.Ova svojevrsna moderna politička satira, poslužila je kao lajt-motiv, da se napravi zanimljiva, komična filmska storija, koja nam u šaljivom tonu prikazuje aspekte savremene međunarodne politike, ali isto tako i ukazuje na raznolikost mentaliteta i na postojanje vere.Tera nas da poverujemo da je nešto moguće, čak i kada zdrav razum, oslonjen na nauku i logiku, pruža argumente protiv.Simon Beaufoy ('Slumdog Millionaire') je uz neke neophodne prepravke, uspeo da sve to pretoči u jedan svež, inovativan scenario koji ruku na srce, malo koga ostavlja ravnodušnim.Režiserska palica data je prekaljenom filmskom radniku Lasse Hallströmu, čoveku koji se već niz godina u svojim filmovima bavi ljudskim karakterom, slikajući ljudske sudbine na velikom filmskom platnu (npr. 'The Cider House Rules').Dakle, sama fabula je pomalo bizarna. Mrzovoljni državni službenik, Dr. Alfred Jones (Ewan McGregor), ekspert za ribolov, dobija na prvi pogled neizvodljiv zadatak.Naime, Alfred mora da prebaci 10.000 lososa iz britanskih reka u veštačko jezero izgrađeno u jemenskoj pustinji.Za pomoćnika su mu dodelili šarmantnu Harriet (Emily Blunt), predstavnicu bogatog šeika Muhammeda (Amr Waked) u Engleskoj.Ceo projekat ima političku pozadinu, pa je sve pod prismotrom beskompromisne Patricie Maxwell (Kristin Scott Thomas), sekretara za štampu britanskog premijera...Koristeći nadaleko poznat britanski smisao za humor, režija vešto razvija, blago rečeno, čudnovatu priču, u nešto što nas dovoljno intigira i drži nam pažnju, pa nas vodi sve do samog kraja.Zahvaljujući britkim, inteligentno postavljenim dijalozima, ali i efektno usnimljenim kadrovima (izvrsan posao Mr Terry Stacey), dobili smo neverovatno zabavan i duhovit film.Bez obzira što se u drugom delu radnje, blago potencira ljubavni trougao, što podseća na brojne hollywoodske sladunjave rom/com-ove, ipak to ne umanjuje suštinski, visok domet ove britanske komedije.Fiona Weir je zaslužna za pažljivo napravljeni kasting.Normalno da je to jako bitna karika, jer bez adekvatne glume, ne bi bilo ništa od toga.Ali ovde su glumci više nego pošteno odradili svoj posao. Sjajni Ewan McGregor i ništa lošija Emily Blunt, zajedničkim snagama daju celoj priči potrebnu romantičnu aromu.Međutim, briljantno glumačko ostvarenje u epizodnoj roli (moćna žene iz senke), možda je čak i najbolje u dosadašnjoj bogatoj filmskoj karijeri Kristin Scott Thomas.Dobar izbor lokacija, na kojima su rađeni setovi, širom Engleske i Škotske, kao i egzotični pustinjski predeli Maroka, ostavljaju jak vizuelni utisak.Ugođaj je dakle potpun, jer je ova komedija praznik i za oči i za dušu.Stoga nemojte je propustiti ni slučajno.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

johnny08 09.12.2012 Ocjena recenzije : 5.0

Salmon Fishing in the Yemen

Lasse Hallström kao da je pretplaćen na snimanje ovakvih filmova pošto se uz njegovo ime veže bezbroj sladunjavih dramica, ali i dramaturški jakih filmova poput jednog od njegovih prvih američkih filmova 'What's Bothering Gilbert Grape'. Nažalost ovdje Hallström nije na tragu svojih najboljih djela, jer pred sobom ima jedan prilično mlak i predvidljiv romantični film koji se po ničemu ne ističe. Donekle dopadljiva glumačka ekipa koju čine u glavnim ulogama McGregor i Blunt, je potpuno zasjenjena sporednom rolom odlične Kristin Scott Thomas, u ulozi premijerove savjetnice za odnose za javnošću. Ona donosi jako potreban smijeh u ovaj inače nedopadljiv film koji je nekako neodlučan u tome što želi biti; ili da bolje pojasnim nije sigurno inteligentno smišljena drama što želi biti već je čisti romantični film izveden vrlo slabo. Ne zbog toga što nema talenta ispred ili iza kamere, već zbog toga što scenaristički predložak na velikom ekranu izgleda predvidljivo glupo. No, što očekivati od filma koji je rađen po knjizi Tordaya koje je omiljeno štivo sredovječnih žena?

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Dalija N 19.10.2012 Ocjena recenzije : 3.33

Zabavno

Prvi dio filma mi je super dinamičan i zabavan, stvarno, osmijeh mi nje silazio s usana. Drugi dio, kako to već biva s takvom vrstom filmova, postaje razvodnjen, pomalo klišeiziran i dosadan, ali sveukupan dojam je ipak vrlo dobar, i zato od mene četvorka. Nije remek djelo (niti pretendira biti), ali je dobra zabava i opuštajuć. Preporučam gledati, ako ste barem malo romantični (nije presladunjav, samo mrvicu).
Ewan McGregor je (kao i skoro uvijek) vrlo šarmantno zbunjen, i to mu stoji puno, puno bolje, nego recimo, Hughu Grantu, koji se proslavio s ulogama zbunjenh ljepotana, a zapravo je bio iritantno naporan (bar meni).

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: