Ubojiti Joe  - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ubojiti Joe

Ubojiti Joe

Killer Joe (2011.)

Voltage Pictures, Worldview Entertainment

103' krimi, triler, noir, crna komedija, satira

Režija:           William Friedkin

Uloge: Matthew McConaughey, Emile Hirsch, Juno Temple, Thomas Haden Church

Scenario:        Tracy Letts

Producent/i:   Scott Einbinder, Nicolas Chartier

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službene stranice, Imdb

Ubojiti Joe

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.33
6
0.00

jack 21.03.2014 Ocjena recenzije : 4.0

Killer Joe a.k.a Vise ne jedem piletinu

Viliam Fridkin, ziva legenda svjetske kinematografije i covjek koji je snimio bar pet nezaboravnih klasika, koji kako godine odmicu postaju sve popularniji. Fridkin se vraca svijetu filma sa instant kult otkacenom crnom komedijom i slobodno se moze reci vrhunskim filmom. Najvece iznenadjenje za mene u ovom filmu predstavlja Metju Mekonahi. Koji je ovim filmom dokazao da je vrhunski glumac i cak bi se moglo reci najbolji americki glumac danasnjice, sto on dokazuje i ove godine pogotovo u Pravom Detektivu. Kojom lakocom on ovaj film nosi na svojim plecima i zaista je uzivanje gledati ga u jednoj ovako zahtjevnoj roli koju je on bez pogovora pokidao. Druga stvar Fridkin jeste legenda i jeste veliki reditelj ali od vrhunskog Cruisinga on nije snimio nista vrijedno pamcenje i vrijedno njegovog imena. Tako da sam bio malko skeptican glede ovoga filma. Sve moje sumnje su se rasprsile nakon odjavne spice, prosto Killer Joe je vrhunski spoj koenovske crne komedije i fantasticnog trilera i kao slag na torti ima i eksploatacije u maniru palp americkih filmova iz sedamdesetih. Na kraju sve je to ispalo nenormalno zabavno, vickasto, i inteligentno uklopljeno. Ono sto Fridkin ovdje radi je isto vrijedno divljenja, na prvi pogled jednu prozaicnu pricu pretvara u savrsen filmofilski ugodjaj a da u tom prelazu ostra drustvena satira same price izlazi potpuno neokrnjena i uspijeva da udara dovoljno jako svakog gledaoca koji se odluci da gleda, ovu raskosnu i inteligentnu zabavu. Naravno Killer Joe nije remek dijelo, film ima svojih nedostataka, na primer sporedni likovi su malkice dosadni a uz to ponekad se pretjeruje sa eksploatacijom ali meni je to prijalo iako znam da mu u toj mjeri ovdje nije mjesto. Killer Joe predstavlja pravo osvjezenje i novi duh u americki film, koji evo godinama pravi prezvakane i zaboravljive produkte. Svi glumci pored pomenutog Mekonahija su sjajni. A sto se tice famozne scene sa piletinom, smatram da je to jedna od najcrnohumornijih scena u jednom filmu poslednjih godina, mucna, gadna a iludo zabavna uostalom kao i cijeli film. ocjena 8 od 10

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

markoboban 31.12.2013 Ocjena recenzije : 5.0

Pogodba

Veteran svetske kinematografije William Friedkin posle višegodišnje pauze, vraća se nesvakidašnjim crnohumornim trilerom. Inspirisan pozorišnim komadom iz 1993. godine, koji je napisao Tracy Letts (obnovili saradnju posle par godina) iskusni režiser na sebi svojstven način oslikava nasilje, promiskuitetnost, golotinju i seks, u okviru jedne disfunkcionalne porodice.Mladi Chris Smith (Emile Hirsch) je ostao dužan lokalnim dilerima $6,000 i razmatra opcije kako da se izvuče. Dolazi na ideju da angažuje detektiva 'Killera' Joe Coopera (Matthew McConaughey) da mu smakne majku, a on potom da naplati polisu osiguranja koja glasi na $50,000,000.Postoji opravdanje za ovako radikalan potez, jer majka ga je ostavila, zajedno s mlađom sestrom Dottie (Juno Temple), kada im je bila najpotrebnija, a povrh svega je dilerka, pokvarena do srži.Problem nastaje kada Smithovi shvate da nemaju lovu koju plaćeni ubica uzima kao avans, pre no što obavi posao...Iskusni režiser vodi računa da postigne željenu atmosferu, prilagođenu likovima kojima se bavi u priči.Stoga je radnju locirao u provinciju, nekakvu ruralnu sredinu, gde vrvi od 'sirovina'.Valja istaći da su setovi odrađeni uglavnom na lokacijama američke savezne države, Louisiana, s tim što treba napomenuti da se većim delom radnja odvija u zatvorenom prostoru.Budžet od samo $10,000,000 ukazuje kako ovde nema nekih spektakularnih akcionih scena, vizuelno atraktivnih efekata ili maštovitih kostima.Ništa od toga.Glavni adut su fino adaptirani dijalozi iz pozorišne predstave.A zahvaljujući dobrom kastingu, angažovana malobrojna ekipa uspeva da nam predoči moralnu hipokriziju koja je duboko ušla u sve pore modernog američkog društva.Radnja ima par šokantnih scena, mada je generalno ceo koncept jako škakljiv, koji izaziva polemike, pa čak i šok, nevericu.Solidna gluma je poseban kvalitet, gde je odskočio Matthew McConaughey, dok je mlada Juno Temple pokazala i dokazala, da nema nikakve predrasude - naravno ako je sve to u službi umetnosti (filma). Dopadljivo, zabavno, definitivno ne ostavlja nikoga ravnodušnim.Šteta samo što je kraj nedefinisan, iako je evidentno to i bila namera starog filmskog maga.U krajnjoj liniji film je ostavio povoljan utisak na mene, mada nisam posebno nešto oduševljen, ali još manje razočaran.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

mr blond 23.02.2013 Ocjena recenzije : 0.0

Uistinu uvrnuti krimić koji nije za svakoga

Ubojiti Joe nije film za svakoga prvenstveno iz razloga što nije rađen za svakoga,nije rađen za mase,već za odabranu publiku koja želi vidjeti nešto drugačije,nešto orginalno i koja ne želi samo pustiti mozak na pašu.Smatram da bi to bio idealan opis kultnog filmaša Williama Friedkina iza kojeg stoje dijela poput Francuske Veze,Egzorcista i neoprostivo podcijenjenog Živjeti i Umrijet u Los Angelesu.Friedkina nije briga za mase,stoga ne čudi da je film prošao dobro kod kritike,a loše kod publike.Mračan ugođaj i još mračnija tematika,dijabolični likovi,morbidan,crni humor i eksplicitno nasilje izmiješani sa artističkim pristupom su razlozi zašto film u kinima nije dobio jednaku pažnju poput primjerice Ponoći u Parizu.Međutim,unatoč tomu,riječ je o jednom od najboljih filmova 2011. i jednom od najuvrnutijih filmova zadnjih dvadesetak godina.Poput filmova Davida Lyncha,Ubojiti Joe vrvi perverzijama i šokantnostima koje se uglavnom vezuju uz McConaugheyev lik,a specifična scena sa piletinom je jedna od najuvrnutijih tvari ikad snimljenih. Cijelokupna glumačka postava je besprijekorna,šteta što nisu dobili više priznanja za svoj rad na ovom filmu,no još je veća šteta što je uloga briljantnog Matthewa McConaugheya ostala tako neoprostivo podcijenjena.McConaughey je ovdje napravio ono što je DiCaprio napravio godinu dana kasnije u Tarantinovom Odbjeglom Djangu,potpuno je neočekivano odigrao svoju prvu ulogu negativca.Nisam znao da osoba koja je glumila u filmovima poput Kako Izgubiti Dečka u 10 Dana i Tropskoj Grmljavini može ovako dobro odglumiti psihopata.Ovo mu je uloga karijere i SRAMOTA je što te godine nije zaradio nominaciju za Oskara.Film ima moje najtoplije preporuke,no još jednom upozoravam,ako ste ljubitelj trivijalne,a ne uvrnute zabave,preskočite ovaj naslov.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Dalija N 03.01.2013 Ocjena recenzije : 0.0

Vrlo dobar!

Stvarno poremećen film, s dosta nasilja i krvavih scena, ali tako prokleto zabavan. Stvarno crni humor. Ako volite "pomaknute" filmove, obavezno gledati!
Posebno ističem Thomasa Hadena Churcha, koji je više nego dobro odglumio tragičnog, jadnog, pomalo(?) tupavog oca...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: