Red Tails - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Red Tails

Red Tails

Red Tails (2012.)

20th Century Fox, Lucasfilm, Blitz film i video

125' akcija, avantura, drama, ratni, povijesni

Režija:           Anthony Hemingway

Uloge: Cuba Gooding Jr., Terrence Howard, Gerald McRaney, David Oyelowo

Scenario:        John Ridley, Aaron McGruder

Producent/i:   Chas. Floyd Johnson, Rick McCallum

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službene stranice, Imdb

Red Tails

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.67
3
0.00

Akcijski avanturistički film inspiriran herojstvom prve crnačke letačke jedinice koja je služila u Drugom svjetskom ratu.

Najnovije produkcijsko ostvarenje Georgea Lucasa, u režiji Anthonyja Hemingwaya, bavi se lekcijom iz mračne američke ratne povijesti. Riječ je o priči temeljenoj na istinitim događajima u kojima su sudjelovali 'Tuskegee piloti'.

Ti piloti sačinjavali su postrojbu sastavljenu isključivo od crnih pilota, koja se borila za vrijeme Drugog svjetskog rata i stekla kultni status. Postrojba je ispočetka osnovana zbog reklamnih razloga, ali su se njezini vješti piloti itekako iskazali na bojištima Italije i sjeverne Afrike.

Povijest pilota iz Tuskegeeja počinje kad je odabrano 13 kadeta za eksperimentalnu obuku 'obojenog osoblja' u Tuskegee Institutu (Alabama) za borbene pilote. Međutim, nemilosrdna diskriminacija, manjak podrške institucija i uvjerenje da ti ljudi nisu dovoljno inteligentni ni sposobni ispriječili su im se na svakom koraku pa su crni piloti ispočetka bili izdvojeni i veći dio rata proveli na zemlji, sve dok ih nisu pozvali da se bore za svoju zemlju.

Iako su mnogi zamjerili filmu CGI prikaz bitaka, kritičari su uglavnom pohvalili scene borbi u zraku, ali su razočarani predvidljivim i zašećerenim prikazom ozbiljne teme kao što je rasizam.

s.p.