Soba 304 - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Soba 304

Soba 304

Vaerelse 304 / Room 304 (2011.)

Alphaville Pictures Copenhagen ApS, Mainframe Production

88' drama, triler

Režija:           Birgitte Staermose

Uloge: Mikael Birkkjær, Stine Stengade, David Dencik, Trine Dyrholm, Luan Jaha, Ariadna Gil, Magnus Krepper, Ksenija Marinković, Ivo Gregurević i Leon Lučev

Scenario:        Kim Fupz Aakeson

Producent/i:   Jesper Morthorst, Igor Nola

Zemlja:          Danska, Hrvatska

Linkovi:

Imdb

Soba 304

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

0.00
0
0.00

Dansko-hrvatska drama o tri dramatična dana i brojnim povezanim sudbinama u jednom kopenhaškom hotelu.

U jednom kopenhaškom hotelu životi ljudi raznih narodnosti isprepleću se igrom slučaja i hira sudbine: stjuardesa u očajničkoj potrazi za bliskošću; imigrantica u porivu za osvetom; direktor hotela shrvan tugom; žena koju suprug ostavlja; recepcionar okrvavljenih ruku.

Neočekivani događaji tijekom tri dramatična dana postaju jedna jedina priča o ljubavi, osamljenosti i čežnji za danom ranije.

Među lajtmotivima ovog multikulturnog filma su intimnost, opraštanje i ljudska slabost. Vizualni stil je u skladu s pojedinačnim pričama aktera - svi oni osjećaju kao da ih guši vlastiti život, ali i zidovi hotela.

Redateljica Birgitte Staermose rođena je u Danskoj 1963. godine. Diplomirala je film i medijsku umjetnost na Sveučilištu Temple u Philadelphiji. Snimila je nekoliko kratkih filmova, nagrađivanih na međunarodnim festivalima (Sundance, Berlin, Rotterdam). Njezin prvi dokumentarac, 'Iz ljubavi' (2009.), dobio je posebnu pohvalu na Berlinskom filmskom festivalu. 'Soba 304' njezin je cjelovečernji redateljski prvijenac, a dobio je posebnu pohvalu na festivalu u Karlovym Varyma 2011.

Ovaj film rađen je u hrvatskoj koprodukciji, direktor fotografije je Igor Martinović, a među glumcima su i Ksenija Marinković, Ivo Gregurević i Leon Lučev. Film nije dobio naročite pohvale među kritičarima, ali zanimljivo je da je kritičar Varietyja podvukao da 'vizualni stil filma koji je snimljen u Zagrebu naglašava klaustrofobičnost.'

s.p.