Teksaški masakr motornom pilom - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Teksaški masakr motornom pilom

Teksaški masakr motornom pilom

The Texas Chainsaw Massacre (2003.)

New Line Cinema / Discovery film i video

98' horor

Režija:           Marcus Nispel

Uloge: Jessica Biel, Jonathan Tucker, Eric Balfour, Andrew Bryniarski, Erica Leerhsen, Mike Vogel, R. Lee Ermey, Terrence Evans

Scenario:        Kim Henkel, Tobe Hooper i Scott Kosar

Producent/i:   Jeffrey Allard, Michael Bay i dr.

Linkovi: Službeni site
trailer
imdb

Teksaški masakr motornom pilom

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.83
72
0.00

Film je remake kultnog originala iz 1974. inspiriranog istinitim događajem. Smrtna potjera počinje. Kuke, sjekire, maljevi, mučenja i sakaćenja uključeni. Leatherface se vratio!

Texas. 20. kolovoza policijska patrola poslana je do udaljene farme Thomasa Hewitta, bivšeg radnika lokalne klaonice. Ono što su pronašli prestravilo je javnost - ostatke 33 priklane žrtve. Bilo je to jedno od najgnjusnijih serijskih ubojstava svih vremena.

Masakr je, navodno, počinio luđak s motornom pilom i kožnom maskom napravljenom od lica žrtava. Prozvan je Leatherface. Policija i FBI zatvorili su slučaj nakon što su ubili luđaka koji je odgovarao opisu. Ipak, godinama nakon toga, mnogi su izlazili u javnost optužujući policiju da je zaustavila istragu i ubila krivog čovjeka.

Sada, po prvi put, jedina osoba koja je preživjela teror prekinula je šutnju i ispričala što se zaista dogodilo na zapuštenoj teksaškoj autocesti kada je grupa tinejdžera 'upoznala' grotesknu spodobu s motornom pilom koja je uz pomoć svoje obitelji kanibala iza sebe ostavila teror što će zauvijek biti poznat kao Teksaški masakr motornom pilom.

Ovo je press-release koji ukratko opisuje situaciju vezanu uz radnju filma koja počinje povratkom nekolicine prijatelja iz Mexica. Prolazivši kroz Texas, uzimaju autostopericu koja si ubrzo prosvira glavu. Pomoć potraže na obližnjoj farmi. Za one koji ne znaju ništa o fenomenu 'Teksaški masakr', recimo ukratko da se temelji na istinitom događaju koji se pedesetih godina prošlog stoljeća zbio u Visconsinu.

Lokalni čudak Ed Gain brutalno je ubio (iako ne motornom pilom) dvoje (a ne trideset i troje) ljudi, a novinski publicitet koji je pratio razotkrivanje cijele priče inspirirao je filmove poput Hitchcockovog 'Psiha', 'Kad jaganjci utihnu' i, naravno, ovdje naslovljeni 'TMMP'. Film je preradak uratka iz 1973. čiji je idejni autor Tobe Hooper kumovao i ovdje kao koscenarist.

Original je svojedobno bio novost i izazvao je boom u žanru tzv. slasher-horora ('Strava u ulici Brijestova', 'Petak 13' i dr.), a autorova strast prema priči i mali budžet rezultirali su filmom koji je podsjećao na zastrašujući dokumentarac (ideja kasnije iskorištena za 'Projekt: Vještica iz Blaira'). Taj sastojak originalnosti novi film nema.

To je u osnovi visokobuđetni horor film potjere, pun uznemirujućih i brutalnih prizora. Produkcijske strane projekta prihvatio se Michael Bay ('Hrid', 'Pearl Harbor') koji za režisera uzima Marcusa Nispela (do tada je radio samo video-spotove za Cher, Briana Adamsa, Eltona Johna i dr.).

Nispel je navodno napravio dobar posao ostavši dosta vjeran originalu. Kritike film opisuju kao mješanac između video-spota grupe Nine Inch Nails i Fincherova 'Sedam'. Originalni 'TMMP' polučio je i tri nastavka, a zanimljivo je za spomenuti da u posljednjem nastavku iz 1994. 'Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation' glume Renee Zellweger i Matthew McConaughey. U ovom Masakru glavna je glumica Jessica Biel uslijed konstantnog vrištanja na snimanju izgubila glas tako da je ostatak filma samo jako zijevala, a vrisak je nasnimljen kasnije. 

Filmskim ubojicama može se prigovoriti štošta, ali ne i smisao za modu: Freddy ima šešir i prugasti pulover, Jason hokejašku masku, Norman Bates mamin kućni ogrtač, a Leatherface, pak, na lice voli stavljat kožu svojih žrtava. U filmu se i objašnjava ovaj bizarni 'fashon-statement', ali to saznajte sami.

A sad prijedlog s jednog sitea koji me nasmijao do suza: nakon gledanja filma, roditelji mogu s djecom prokomentirati zašto su preživjeli u slasher-filmovima uvijek klinci koji se ne drogiraju ili ne seksaju.