Tabu - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Tabu

Tabu

Tabu (2012.)

Palace Films

118 minuta drama, art, eksperimentalni

Režija:           Miguel Gomes

Uloge: Teresa Madruga, Laura Soveral, Ana Moreira

Scenario:        Miguel Gomes, Mariana Ricardo

Producent/i:   Sandro Aguilar, Luís Urbano

Zemlja:          Portugal, Njemačka, Francuska, Brazil

Linkovi:

službene straniceImdb

Tabu

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

0.00
0
0.00

Portugalski art-film o sjećanju, opsesiji i zabranjenoj romansi.

Temperamentna starica, njena sluškinja i susjed posvećen društvenim pitanjima žive na istom katu zgrade u Lisabonu. Kada starica umre, drugo dvoje otkrivaju njenu prošlost - priču o ljubavi i kriminalu smještenu u Afriku, koja kao da dolazi direktno iz svijeta pustolovnih filmova.

Ljubavna priča, ispričana u dva dijela, kreće se između suvremenog Portugala, kolonizirane Afrike i snova, ali i između sjećanja, opsesije i zabranjene romanse. Prvi dio filma snimljen je u crno-bijeloj tehnici i prikazuje društvo koje se utapa u nostalgiji, a drugi dio fima kroz potresnu melodramu, slapstick komediju, paralelan prikaz scena i strast, predstavlja sve ono za čim ti ljudi zapravo žude.

Ova neobična crno-bijela melodrama jedan je od najoriginalnijih filmova posljednjih godina što je potvrdio i žiri Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu 2012. nagradivši ga Alfred Bauer nagradom za inovativnost, a Međunarodna federacija filmskih kritičara proglasila ga je najboljim filmom.

'Ovo je dragulj - ekscentričan, nježan, s osebujnom vrtom nevinosti – šarmantan i šaljiv' – opisao je film kritičar Guardiana Peter Bradshaw, a jedan recenzent nazvao ga je 'nijemim filmom u kojem se govori'.

s.p.