Sumrak saga: Praskozorje 2. dio - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Sumrak saga: Praskozorje 2. dio

Sumrak saga: Praskozorje 2. dio

The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2 (2012.)

Summit Entertainment, Blitz film i video

115 minuta avantura, drama, fantastika

Režija:           Bill Condon

Uloge: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner

Scenario:        Melissa Rosenberg

Producent/i:   Wyck Godfrey, Stephenie Meyer, Karen Rosenfelt

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službene straniceImdb

Sumrak saga: Praskozorje 2. dio

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.85
72
0.00

markoboban 21.11.2014 Ocjena recenzije : 5.0

Zauvek

Poslednji deo iz popularnog serijala o ljubavi naočitog vampira i obične smrtnice, potpisuje Bill Condon.Normalno ako imamo u vidu da je poslednji deo zapravo podeljen u dva posebna filma, iz naslućujemo, čisto komercijalnih razloga. Melissa Rosenberg je uradila adaptaciju i poslednjeg romana Stephenie Meyer koji je izazvao neočekivano veliko interesovanje, prevashodno kod mlađih čitalaca...Bella je konačno postala vampirica i uživa u svojim moćima.No njena najveća radost jeste Renesmee, kćer koja izuzetno brzo napreduje, pa sa 4 meseca izgleda kao da ima recimo 4 godine. Upravo Renesmee postaje razlog razdora s najmoćnijim i po mnogima, najstarijim vampirskim klanom - Volturima.Kada vampirica Irina ode kod Voltura i optuži klan Cullenovih da odgajaju dete, koje je ljudsko biće i time predstavlja pretnju za sve vampire, na pomolu je ultimativna bitka.Bitka od čijeg ishoda zavisi opstanak celokupne porodice, ali i njihovih brojnih prijatelja, spremnih da se bore za stvar koju smatraju ispravnom...Pa šta nam je doneo završni deo ove sage? Pre svega upoznali smo puno novih, ekstravagantnih likova, a atmosfera ispunjena tenzijom, postiže svoj cilj. Dinamična, brza radnja, privlači pozornost publike naklonjene junacima ove sage.Sve protiče munjevito, dok iščekujemo konačan obračun vampirskih klanova, uz angažovanje i čopora vukodlaka.Naravno znamo na čijoj strani.Korišćeni specijalni efekti sigurno su mogli biti uverljiviji, pogotovo što je toliko love utrošeno u produkciju.Dizajn kostima, maske, šminke, ostavljaju utisak da se vodilo računa o estetskom aspektu priče, pa tu nema posebnih zamerki.Zato je gluma ponovo problematična, ali to je i razumljivo zbog scenarističkog koncepta.Puno krupnih kadrova, u kojima se šepure glavni likovi, jeste pouzdan pokazatelj da je ovde važnije da izgledaš, nego šta ćeš da kažeš.Uostalom Taylor Lautner je par puta 'prošetao' svoj torzo, što svakako filmu daje vizuelni šarm (pitajte napaljene šiparice, ako meni ne verujete).Kako smo ovde imali priliku da se uverimo u demonstraciju sile od strane najnovijeg člana klana, može se zakjučiti da je Bella prilično dobro oslikana i čini se da se fino snašla u novoj koži.Slab humor, samo je odraz površno postavljenog scenarija.Mada, ako pođemo od toga da su fanovi sage, mahom tinejdžeri, onda je jasno zašto su filmadžije iz Summit Entertainment, akcenat na kraju stavili na akcione sekvence. Dobili smo dostojan završetak serijala, koji ipak kvalitativno nije značajno odskočio od svojih prethodnika. Ova konstatacija je izrečena iz ugla jednog od onih, koji ne spadaju u fanove globalnog fenomena savremene pop kulture, što 'The Twilight Saga' nesumnjivo jeste.Pa stoga, ko voli nek' izvoli.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

johnny08 16.04.2013 Ocjena recenzije : 5.0

Svemu dođe kraj...napokon!

Financijski super uspješna saga je došla do svoga kraja. Napravila je filmske zvijezde od trojca Pattinson-Stewart-Lautner, opskurnoj spisateljici Meyer je donjela novca do kraja života, te usput rekao bih očekivano stekla milijune fanova diljem svijeta.
Filmski gledano, ne postoji dobar 'Twilight' film, niti blizu, no pravo je čudo kako je ovaj posljednji u serijalu toliko loš. Zapravo toliko je loš da ponosno može stajati uz bok ostalim filmovima u serijalu. Ovdje ništa ne štima; priča koja svakom novom scenom izaziva sve veći smijeh (Jacobovo utisnuće na tek rođenu bebu, Bella s 40 kila s krevetom razvaljuje sve starije vampire redom, okupljanje vampira iz svih dijelova svijeta, pa tako imamo Amazonke, Brazilce, Indijce, Ruse, itd...), dijalog koji se sastoji od prostih, jeftinih rečenica na osnovnoškolskom nivou, gluma koja ne znam kako može biti drvenija nego što je (da nema Sheena čovjek bi pomislio da bi neka zabrana trebala biti izdana kompletnoj glumačkoj ekipi da se nikada više ne pojavi na filmu), redatelj koji apsolutno niti jedan novitet niti ne pokušava unijeti, specijalni efekti koji su blago rečeno osnovni, bazični, pa čak ponekada i jeftini (čemu napraviti onu horor, kompjuterski obrađenu bebu, toliko umjetnu i toliko zastrašujuću pored sve te silne prave djece i njihovih bolesno ambicioznih roditelja) i povrh svega sve to začinjeno teško probavljivim, sladunjavim soundtrackom.
No, zarada nije izostala, čak je i najveća u serijalu, a na svijetu postoji dovoljno djece-tinejdžera kojima je sve to simpatično, romantično i predivno. Objektivno, ništa od toga nije niti simpatično, niti romantično, niti predivno, već jako klišejizirano i do bola umjetno na svim poljima; od specijalnih efekata do glumaca koji kao modeli, preciznije lutke u izlogu izgovaraju totalne besmislice.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

zvonimso 22.11.2012 Ocjena recenzije : 3.4

SUMRAK TRAKAVICA

Sa naglaskom da je ovo prequel recenzije samo zahvaljujem producentima što su napokon prekinuli
agoniju glavnih aktera jer je cijela priča počela debelo iritirati svakog normalnog filmofila . Da me se ne shvati krivo ; saga bi bila vrhunska stvar da su je sveli na dva dijela ( punokrvna,nabijena i čistokrvna ).
Ovako smo dobili iskomercijaliziranu trakavicu na umoru.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: