Konjanik - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Konjanik

Konjanik

Konjanik (2004.)

Telefilm, HTV / Blitz film i video

105' povijesni

Režija:           Branko Ivanda

Uloge: Zrinka Cvitešić, Nikša Kušelj, Borko Perić, Božidar Orešković, Danko Ljuština, Dejan Aćimović, Dinka Grubišić, Dragan Despot, Galliano Pahor, Goran Grgić, Gordana Gadžić, Mladen Vulić

Scenario:        Branko Ivanda, Drago Kekanović, po romanu Ivana Aralice

Producent/i:   Luka Babić, Stanislav Babić

Konjanik

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.67
27
0.00

Povijesna drama redatelja Branka Ivande govori o ljubavi muslimanke Lejle i Hrvata, okrutnog konjanika Petra Revača, u vrijeme vladavine Turaka i Mletaka.

Povijesno-ljubavna drama filmskog i televizijskog redatelja Branka Ivande, snimana je u starom gradu Zrinskih i Frankopana u Ribniku (kod Ozlja), uz hrvatsko-slovensku granicu, a nedavno je uvrštena u program argentinskog filmskog festivala u gradu Mar del Plata.

Film će biti predstavljen i u obliku serije koja bi se trebala emitirati na HTV-u, a priča je nastala po originalnom dokumentu iz zadarskog arhiva. Radnja se zbiva u 18. stoljeću, na granici Bosne i Dalmacije, Turskog carstva i Mletačke republike, a govori o ljubavi dvoje mladih, muslimanke Lejle (Zrinka Cvitešić) i Hrvata, okrutnog konjanika, Petra Revača (Nikša Kušelj), koji je u službi Venecijanske graničarske jedinice.

Lejla je kćerka duvanjskog bega i ima prosca Mujagu kojeg Petar Revač ubija, pa je primorana pobjeći pod okrilje venecijanskog providura u Zadar gdje preuzima  katoličku vjeru, dok njezina ljubav, konjanik Petar Revač, bježi u Bosnu i prihvaća Islam.

Dvoje zaljubljenih žele nadmudriti sudbinu i običaje te pobjeći u Austrijsko carstvo, ali njihova ljubav ima veliku posljedicu koja se očituje u žestokom političkom konfliktu između dvije jake sile: Mletačke republike i Turskog carstva, kršćanstva i islama.

Filmska avantura snimala se u koprodukciji 'Telefilma', HTV-a te Ministarstva kulture RH i BiH, koji su osigurali potreban novac, a na prošlogodišnjem festivalu u Puli, kojeg je otvorila, osvojila je dvije Zlatne arene. Arena za najbolju mušku sporednu ulogu pripala je Danku Ljuštini za ulogu Džafer-bega, a drugu su osvojili Ivica Trpčić i Kemal Hrustanović za scenografiju filma. 

U ovoj mješavini krvi, seksa, vjere i politike učestvovalo je 75 glavnih i sporedno-glavnih likova, a ispod površine osobnih drama središnjih likova kriju se korijeni stoljetne političke tragedije.