Halimin put - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Halimin put

Halimin put

Halimin put (2012.)

Studio Arkadena, Blitz film i video

105 minuta drama, ratni

Režija:           Arsen Anton Ostojić

Uloge: Alma Prica, Olga Pakalović, Mijo Jurišić

Scenario:        Feđa Isović

Producent/i:   Slobodan Trninić, Arsen A. Ostojić

Zemlja:          Hrvatska, Bosna i Hercegovina

Linkovi:

Imdb, Facebook

Halimin put

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
11
0.00

Film o ratu, ljubavi i majčinstvu koji je osvojio nagradu publike na ovogodišnjem Pulskom festivalu, dirljiva drama o ženi koja pokušava pronaći svog nestalog sina.

Nakon rata u Bosni, dobroćudna muslimanka Halima (Alma Prica) iz Bosanske Krajine traži posmrtne ostatke svog muža i sina jedinca koji su likvidirani. Koristeći DNK analizu, Komisija za nestale uspjela je identificirati ostatke njena muža, ali nikako ne mogu pronaći njenog sina.

Da bi ga pronašla, Halima mora prvo pronaći svoju davno odbjeglu nećakinju koju nitko nije vidio više od dvadeset godina, nakon što je imala vezu s mladićem druge vjere.

Ova snažna drama inspirirana istinitim događajem dobila je Zlatnu arenu za sporednu žensku ulogu (Olga Pakalović), a pulska publika dodijelila mu je rekordnu ocjenu od 4,86 i nagradu Zlatna vrata Pule. Kritičari su uglavnom hvalili film, scenarista Feđu Isovića ('Lud, zbunjen, normalan'), fotografiju Slobodana Trninića, scenografiju, kostime i masku, a virtuoznim su proglašeni i glavni glumci, osobito Alma Prica i Olga Pakalović. Nenad Polimac je zaključio da je 'Halimin put' 'melodrama koja nastoji pobuditi jake emocije gledatelja' , a Ivan Žaknić je pohvalio i redatelja Ostojića koji 'mirno, nepretenciozno, uz povremene neophodne flashbackove isporučuje vrlo emotivnu priču koja tek ponekad pati od velikih izgovorenih istina i inzistiranja na hiperrealizmu'.

 

s.p.