Lincoln - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Lincoln

Lincoln

Lincoln (2012.)

Touchstone Pictures

150 minuta drama, biografski, povijesni, politički

Režija:           Steven Spielberg

Uloge: Daniel Day-Lewis, Tommy Lee Jones, Sally Field, Joseph Gordon-Levitt, Jared Harris

Scenario:        Tony Kushner

Producent/i:   Kathleen Kennedy, Steven Spielberg

Zemlja:          SAD / Indija

Linkovi:

službene stranice, Imdb

Lincoln

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.75
12
0.00

Biografska drama u režiji Stevena Spielberga, priča o predsjedniku Lincolnu (Daniel Day-Lewis) koji se usred rata sprema donijeti povijesnu odluku o oslobađanju robova.

Ovo je priča o velikom borcu za ljudska prava i predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država, Abrahamu Lincolnu. Dok se građanski rat razbuktava, američki predsjednik (Daniel Day-Lewis) razapet je između velikih vojnih gubitaka i sve izraženijih nesuglasica unutar vlastitog kabineta vezanih uz njegovu namjeru da oslobodi sve robove.

No, u toj borbi nije sam. Njegovi najveći saveznici - Robert Lincoln (Joseph Gordon-Levitt) i Thaddeus Stevens (Tommy Lee Jones) pomoći će mu promijeniti tijek povijesti i sudbinu nadolazećih generacija.

Ova Spielbergova povijesna drama dobila je brojne kritičarske pohvale, te rekordni broj nominacija za Zlatne globuse i Oscare. Pohvaljen je realističan prikaz politike koja je rijetko bila prikazivana uz toliko detalja, a naročito je hvaljena dobra sinergija redatelja Spielberga, scenarista Tonyja Kushnera i glavnog glumca Daniela Day-Lewisa. Istaknuto je da Spielberg 'nikad nije napravio tako sofisticiran film, i to s tako malo sentimentalnosti', a gledati Day-Lewisa kako glumi znači 'ući u vremenski stroj i gledati Lincolna'. 'Lincoln' je proglašen jednom od najboljih povijesnih drama ikad snimljenih, a jedan kritičar je primijetio da je ovaj energični film napravljen kao pravi politički triler.

I Nenad Polimac je istaknuo da film 'nije nikakva patetična povijesna slikovnica nego slojevita kronika manipulacija i paradoksa uz pomoć kojih su..robovlasnički odnosi napokon stavljeni izvan zakona.' 'Razdoblje je evocirano fascinantno, karakteri su živopisno ocrtani, a Spielbergovo redateljsko umijeće ponajprije se vidi po tome što se lako snalazite među bar pedesetak važnih likova, koliko ih promakne na ekranu.'

s.p.