Master - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Master

Master

The Master (2012.)

The Weinstein Company

144' drama, art, eksperimentalni

Režija:           Paul Thomas Anderson

Uloge: Philip Seymour Hoffman, Joaquin Phoenix, Amy Adams

Scenario:        Paul Thomas Anderson

Producent/i:   Paul Thomas Anderson, Megan Ellison, Daniel Lupi, JoAnne Sellar

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službene stranice, Facebook, Imdb

Master

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.17
6
0.00

markoboban 02.03.2014 Ocjena recenzije : 4.83

Sekta

Po završetku krvavog Drugog svetskog rata veliki broj povratnika s fronta bio je duhovno izgubljen, izmučen posttraumatskim ratnim sindromom.Jedan od njih je i Freddie Quell (Joaquin Phoenix), bivši mornarički veteran.Emotivno nestabilan, čovek nije u stanju da vodi normalan život, pronađe neki stalan posao, upozna devojku s kojom bi započeo ozbiljnu vezu.Kada naleti na izvesnog Mastera (Philip Seymour Hoffman), duhovnog vođu grupe 'The Cause', Freddie započinje specifičan odnos koji će mu proširiti vidike, pružiti utočište i dati neophodnu mentalnu snagu da pronađe nov smisao življenja ...Paul Thomas Anderson ('There Will Be Blood') stavlja sopstveni autorski pečat, baveći se iznova studijom ljudskog karaktera, sociološkim temama tesno povezanim s religijom, stvaranjem kulta i manipulacijom običnim ljudima.Sam režiser istakao je, kako ga je posleratni period prilično intrigirao, polazeći od toga da su tada mnogi tražili duhovni preporod, u nastojanju da zaborave sve strahote koje im je rat doneo na direktan ili indirektan način.Stoga je inspiraciju da snimi ovakav nekonvencionalan film pronašao u dokumentarcu iz 1946. godine - 'Let There Be Light', poznatog režisera Johna Hustona.Naravno dosta je čitao, pre svega tadašnje aktuelne intelektualce od kojih vredi pomenuti Rona Hubbarda, pisca naučne fantastike i kasnijeg osnivača nove religije - Sajentologije. Posledica svega toga jeste duboka, psihološki detaljno profilisana filmska priča koja pokušava da nam skrene pažnju na ljudsko ponašanje, da razotkrije različita stanja ljudske svesti.Uglavnom sve se odnosi na neku apstrakciju, tera nas da stvorimo neku slku u svojoj glavi.Po običaju, režiser je i ovog puta okupio respektabilnu glumačku ekupu. Joaquin Phoenix je maestralno izneo kompleksan lik, a na standardno visokom nivou je i Philip Seymour Hoffman.Amy Adams kao posvećena supruga, Peggy Dodd, takođe zaslužuje pohvale.Osnovni problem filma je suviše zamoran scenario, razvučen na više od dva sata.Spor ritam, prožet brojnim dijalozima, malo kome razumljivim, sigurno neće pronaći put do šireg auditorijuma.Mada cenim polaznu ideju od koje se razvija radnja, ipak sam stekao utisak da je razrada otišla u neželjenom pravcu, što konkretno znači (a to baš ovde manjka, jer sve je nekako relativno, neodređeno) nekoliko dosadnih, pa ako smem da dodam i nepotrebnih sekvenci.Nimalo oduševljen, iako verujem da će ova drama pronaći svoju (malobrojnu) publiku, koja traži nešto više od dobre zabave, nešto što će im zaokupiti misli, pročistiti dušu i prosvetliti duh.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

maggie_the cat 05.02.2013 Ocjena recenzije : 4.0

"Šarena laža" P. T. Andersona

Paul Thomas Anderson jedan je od onih redatelja koji sve svoje filmove vrti oko likova koji nose priču. I njegovi likovi su uvijek besprijekorno osmišljeni. Tako je bilo i sa njegovim novim uratkom The Master, priči koja se bavi lažnim prorokom i ljudima koji ga okružuju.
U medijima je bilo mnogo poveznica ovog filma sa scijentologijom, čuvenim kultom, omiljenim među pojedinim holivudskim zvijezdama.
Međutim to nije samo neka jednostavna priča o jednom kultu, već je to slojevita pripovijest o usamljenom bivšem vojniku koji samo želi nekome pripadati i nekoga voljeti, pa makar to bio i sumnjivi „propovjednik“ i njegovi pripadnici. Tako da, ako netko očekuje neku senzaciju vezanu za scijentologiju, neće naići na plodno tlo. Ali će zasigurno imati priliku proviriti u svijet karizmatičnog lažnjaka i ljudi koji, iz ovih ili onih razloga i motiva, budu dio te kult priče.

Joaquin Pheonix je kao ratni veteran Freddie Quell u Andersonovom filmu ostvario svoju dosad najbolju ulogu. Definitivno se u velikom stilu vratio na film nakon četverogodišnje stanke. I glumeći zajedno sa odličnim Phillipom Seymorom Hoffmanom uspio je zasjeniti tog redovnog Andersonovog glumca (izuzetak je film There Will Be Blood). Zasjeniti takvog glumca kakav je Hoffman nije nimalo lagan posao. I tim više je šteta što je ove godine u nominaciji za Oscara zajedno sa Daniel Day - Lewisom, koji kao Abraham Lincoln ima veće izglede da dobije kipić.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: