Let - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Let

Let

Flight (2012.)

Paramount Pictures

138 minuta drama

Režija:           Robert Zemeckis

Uloge: Denzel Washington, Kelly Reilly, Don Cheadle, John Goodman, Bruce Greenwood

Scenario:        John Gatins

Producent/i:   Laurie MacDonald, Walter F. Parkes, Jack Rapke

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službene stranice, Imdb

Let

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.50
14
0.00

Drama Roberta Zemeckisa o pilotu Whipu Whitakeru (Denzel Washington) koji mora dokazati svoju nevinost - nakon što izbjegne katastrofalnu nesreću zrakoplova!

U rano jesensko jutro let SouthJet 227 polijeće iz Orlanda u Floridi za Atlantu. Kapetan Whip Whitaker je za kormilom putničkog mlažnjaka Jackson-Ridgefield 88, a uz njega je mladi revni kopilot i prvi časnik Ken Evans, koji je ujedno i njegova čista suprotnost. Ubrzo ulijeću u oluju i neočekivano jaku turbulenciju. Whip uspijeva izvući zrakoplov na nekonvencionalan način, na olakšanje 96 putnika i šest članova posade, no pravi problemi tek slijede.

Dolazi do niza neobjašnjivih mehaničkih kvarova i zrakoplov ponire, naizgled izvan kontrole pilota. Whip odlučuje da je jedini način održavanja visine manevar potpunog okretanja zrakoplova, nakon čega će ga moći ispraviti i probati sletjeti. Na tlu ugleda čistinu pored crkve i s brzinom od 140 milja na sat izvodi manevar i uspijeva prizemljiti zrakoplov. Šest osoba izgubit će život, no većina je spašena. Mediji ga slave kao heroja, no ubrzo se postavljaju neka pitanja, budući da uzrok kvara nije jasan.

Whip je uvjeren da nitko ne bi preživio da je bilo tko drugi upravljao zrakoplovom, no ne može spriječiti istragu koja traje dok se pilot bori s vlastitim demonima. Siguran je da je spasio putnike, a jednako je siguran i u to da njegovi osobni problemi nisu imali veze s nesrećom. Slučaja se primaju njegov prijatelj Charlie Anderson i odvjetnik Hugh Lang, a blizu je i njegov dobar prijatelj Harling Mays. Ubrzo će upoznati i srodnu dušu Nicole, a izgubljena fotografkinja i ovisnica o drogama možda je baš ono što mu treba, mada Whip zapravo ne zna što bi to točno bilo.

Film je dobio pohvale za zastrašujuću scenu pada aviona, a najviše se hvali nastup Denzela Washingtona u vrlo kompleksnoj ulozi hrabrog i izmučenog pilota koji u američkoj javnosti od miljenika nacije postane omražena pijandura.

s.p.