Ai Weiwei: Never Sorry - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ai Weiwei: Never Sorry

Ai Weiwei: Never Sorry

Ai Weiwei: Never Sorry (2012.)

United Expression Media

91' dokumentarni, drama, biografski, politički

Režija:           Alison Klayman

Uloge: Ai Weiwei, Danqing Chen, Ying Gao, Changwei Gu, Tehching Hsieh, Huang Hung, Yanping Liu, Evan Osnos

Scenario:        Alison Klayman

Producent/i:   Alison Klayman, Adam Schlesinger

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službena stranica, Facebook, Imdb

Ai Weiwei: Never Sorry

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

0.00
0
0.00

Dokumentarac o karizmatičnom kineskom umjetniku koji se suprotstavlja cenzuri i progonima od strane kineskih komunističkih vlasti.

Ai Weiwei je kineski umjetnik svjetske reputacije, a ujedno i najotvoreniji kritičar trenutnog stanja u svojoj domovini. Kritizirajući strogu cenzuru i bešćutni pravni sustav, Ai se izražava kroz umjetnost i društvene medije. Kineske vlasti reagirale su tako što su ukinule njegov blog, pretukle ga, sravnile sa zemljom njegov novoizgrađeni atelje i potajno ga držale u pritvoru.

'Ai Weiwei: Never Sorry' insajderska je priča o disidentu digitalnog doba koji inspirira publiku širom svijeta i briše granice umjetnosti i politike. Za potrebe njezinog debitantskog filma, autorici Alison Klayman, koja je tada radila u Kini kao novinarka, omogućen je dotad nezapamćen pristup Aiju.


'Ai Weiwei: Never Sorry', trailer.

Ovo je prvi dugometražni dokumentarac Alison Klayman. Ona ga je režirala, producirala, snimila i montirala. Stipendistica je Sundance festivala i jedno od '25 novih lica neovisnog filma' prema časopisu Filmaker. Gostovala je u emisiji The Colbert Report, kao i na CNN-u i NPR-u. Klaymanova je kao slobodna novinarka živjela u Kini od 2006. do 2010. Govori mandarinski i hebrejski jezik, a diplomirala je na Sveučilištu Brown 2006. godine.

Film su kritičari proglasili 'energičnim, poučnim, zabavnim i inspirativnim',  te je zaključeno da je riječ o 'jednom od najsnažnijih filmova godine koji se oslanja na snagu Aijeve karizme koja stvara konfuziju u kineskoj komunističkoj birokraciji'.

s.p.