Vadžda - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Vadžda

Vadžda

Wadjda (2012.)

Razor Film

97' drama

Režija:           Haifaa Al Mansour

Uloge: Reem Abdullah, Waad Mohammed, Abdullrahman Al Gohani

Scenario:        Haifaa Al Mansour

Producent/i:   Roman Paul, Gerhard Meixner

Zemlja:          Saudijska Arabija, Njemačka

Linkovi:

Imdb

Vadžda

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

0.00
0
0.00

Prvi dugi igrani film kojeg je u Saudijskoj Arabiji režirala žena drama je o djevojčici koja sanja zabranjeni predmet - bicikl!

Vadžda je desetogodišnja djevojčica koja živi u predgrađu Rijada, glavnog grada Saudijske Arabije. Iako živi u konzervativnom svijetu, Vadžda voli zabavu, poduzetna je i uvijek pomiče granice onog što smije.

Nakon svađe s prijateljem Abdulahom, dječakom iz susjedstva s kojim se ne bi smjela igrati, Vadžda ugleda lijepi zeleni bicikl koji je na prodaju. Očajnički želi taj bicikl kako bi mogla pobijediti Abdulaha u utrci.

No, Vadždina majka to ne dopušta; boji se posljedica, budući da društvo smatra da bicikl predstavlja atak na djevojačku čednost. Stoga Vadžda odluči sama prikupiti novac.


'Vadžda', trailer.

Haifaa al Mansur je prva redateljica u Saudijskoj Arabiji i smatraju je jednom od najistaknutijih filmaša u toj kraljevini. Diplomirala je književnost na Američkom sveučilištu u Kairu, a magistrirala je režiju na Sveučilištu u Sydneyju. Uspjeh njezina tri kratka filma, kao i međunarodna priznanja za nagrađivani dokumentarac 'Žene bez sjene' (2005.) utjecao je na čitav novi val saudijskih filmskih autora, a temi otvaranja kino-dvorana u zemlji priskrbio naslovne stranice. U domovini njezin rad je podjednako i hvaljen i napadan, jer potiče na raspravu o onome što se uglavnom smatra tabu temama – toleranciji, opasnostima od vjerske zadrtosti i potrebi da Saudijci kritički promotre svoju tradicionalnu i strogu kulturu.

'Vadžda' je njezin prvi dugometražni igrani film, a prvi je put prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, gdje ga je kritika prozvala velikim otkrićem i to najviše jer o strogom i zatvorenom društvu Saudijske Arabije progovara šarmantno i kroz neodoljiv lik mlade Vadžde. Redateljica suptilno, ne prikazujući svoje likove crno-bijelo, progovara o društvu željnom promjene, pa je Le Monde proglasio film 'velikim otkrićem', a našao se i na listi 10 najboljih filmova 2012. časopisa The Hollywood Reporter.

s.p.