Schindlerova lista - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Schindlerova lista

Schindlerova lista

Schindler's List (1993.)

Universal Pictures / Blitz film i video

197 min. drama, ratni

Režija:           Steven Spielberg

Uloge: Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall, Jonathan Sagall

Scenario:        Steven Zaillian

Producent/i:   Kathleen Kennedy

Linkovi: imdb

Schindlerova lista

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.75
63
0.00

Kristi 12.05.2012 Ocjena recenzije : 5.0

Vrh vrhova

Film je savršen, nemam niti jednu zamjerku. Spielberg je kralj,a film remek djelo. Svaki Oscar je itekako zaslužen, ovaj film neću zaboraviti nikad.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

dbrkic82 27.02.2012 Ocjena recenzije : 0.0

Vrh

Moj TOP 5 filmova ikada.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

prgo 18.08.2007 Ocjena recenzije : 0.0

recenzija

ovo bas i nece biti prava recenzija. citajuci preostale, sjetih se kako je ovo DOBAR film...jedan od THE filmova...djevojcica u crvenom kaputicu, je nesto nevjerojatno i zauvijek cu to pamtiti. tko nije (ako takvih uopce ima), nek' pogleda!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

filmaš 18.08.2007 Ocjena recenzije : 0.0

Schindler's List

Jedan od najboljih filmova svih vremena dolazi nam sa mučnom i nasilnom tematikom o drugome svjetskom ratu.Film ima savršeni scenarij,izvrsnu glumu,a i genijalnoga Stevena Spilberga koji je pokazao da nije samo The Man za snimanje sf-a,nego i ovakih filmova.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Psihodelija 11.06.2006 Ocjena recenzije : 3.0

ovaj film je pod mojom kožom

za ovaj film uvijek imam suza...za onu malu djevojčicu u crvenoj haljinici...za sve njih...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

chewbakka 18.01.2006 Ocjena recenzije : 3.0

vidim ima...

...puno dobrih i detaljnih recenzija pa neću puno duljiti. u glavnom, film je više nego dobar. prikazuje jednu drugu stranu te grozote. jedna od najboljih scena mi je kad oskar plače i kaže 'mogao sam ih više spasiti'. odličan film!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

APP 18.01.2006 Ocjena recenzije : 5.0

Spielbegovo remek-djelo!

Definitivno najbolji Spielbergov film kojim je svima dokazao da je jedan od najvećih.
Potresnu i istinitu priču o stradanju Židova koje spasi njemački ratni profiter Spielberg je tako realno prenio na filmsko platno da film više izgleda kao dokumentarac (tome pridonosi i odlična crno-bijela fotografija). Ovaj film jednostavno nema loše strane. Neeson kao Schindler je odigrao najbolju ulogu karijere, Fiennes je stvorio jednog od najvećih filmskih monstruma u povijesti,a uloga Bena Kingsleya se može mjeriti s njegovom rolom u ''Gandhiju''.
Ovo je film koji gledatelja neće ostaviti ravnodušnim nakon gledanja, već će još dugo razmišljati o užasu kroz koji je prošao jedan cijeli narod, a najviše od svega zastrašujuće je što se to dogodilo samo prije 60-ak godina. Mislim da je to upravo bila i osnovna Spielbergova namjera: sa realnim prikazima likvidiranja i maltretiranja Židova podsjetiti nas na mračno doba čovječanstva kako ne bi dozvolili da se tako nešto ponovi.
Iako i njegov drugi film ''Spašavanje vojnika Ryan'' (po meni njegov drugi najbolji) govori o strahotama 2.svjetskog rata, ovaj je u potpunosti prikazao svu besmislenost ratovanja.
Ovim filmom je Spielberg, ''zlatno dijete Hollywooda'', prikazao i svoju mračnu stranu.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

tweetica 24.10.2005 Ocjena recenzije : 2.0

fenomenalno

odmah uz Dnevnik Anne Frank, najbolji prikaz holokausta i scoijalne strane rata. Tuzan film, pogotovo zadnja scena, kada prezivjeli dolaze na Schindlerov grob a u pozadini ona mjuza...Ma super film!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Ancica 24.05.2005 Ocjena recenzije : 1.0

Vrlo efektna crno-bijela fotografija, sjajna glazbena podloga, glumci svi odreda prvoklasni, ovaj moćan film nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Dobro, ima i nešto patetike, ali možda neke od nas i treba zboksati u glavu da bi im se bolje usjeklo. Svi bi trebali pogledati ovaj film.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

kmagic1 29.01.2005 Ocjena recenzije : 4.33

bolno i predivno

Sjajan je ovo prikaz jednog od najbolnijih i najtežih razdoblja u povijesti čovječanstva...Spielberg nam pokazuje priču o Schindleru, kojeg sjajno tumači Liam Neeson, čovjeku koji je bio na strani nacista, ali koji je, unatoč svojoj želji za novcem i slavom, uspio pronaći onaj ljudski dio u sebi i priznati samome sebi da nitko nema pravo odlučivati o tome tko će živjeti, a tko ne! Shvatio je da je nacistički režim u samoj svojoj srži bolestan i odlučio je iskoristiti svoj položaj bogatog i moćnog industrijalca kako bi spasio barem neke židove. Kako je rekao njegov pomagač, a ja bih rekla i prijatelj u tišini, Stern, kojeg je briljantno odglumio Kingsley: "Ako spasiš jednog čovjeka, spasio si cijeli svijet." Film je snimljen u crno-bijeloj tehnici, a pred kraj filma možemo primjetiti crvenu boju koja simbolizira svu onu krv koja je prolivena zbog ljudskih slabosti i čiste mržnje. Fotografije u filmu su bolno predivne, ima puno teških scena, ali ne postoji način da se ova tema prikaže na drukčiji način, jer smrt i mržnja jesu same po sebi bolne i teške... Ralph Fiennes je sjajno prikazao tipičnog njemačkog komandanta; koji je duboko iskompleksirana ličnost, psihički nestabilna i osoba prepuna mržnje... Ja osobno smatram da bi se ovaj film trebao prikazivati u srednjim školama u sklopu nastave, jer se normalna osoba na kraju filma zapita "Što nam je ovo trebalo?" i zar je zaista 6 milijuna ljudi moralo umrijeti zato da bi se zadovoljio hir nekolicine. To bi nam svima trebala biti velika pouka i nova šansa da počnemo živjeti u miru i ljubavi! Vjerujem da je malo tko ostao ravnodušan na ovaj film i da se svima barem jedna suza pojavila; što je i u redu, jer čini mi se da se svijet nije puno promijenio i da opet srljamo...Kada ćemo shvatiti da nam nisu potrebni veliki samozvani vođe koji su spremni zaluditi svojim bolesnim umovima čitave nacije...!?
I moram reći da je sva ekipa koja je radila na izradi filma odlično napravila svoj posao, jer je film zaista savršen...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

smogovac 04.09.2004 Ocjena recenzije : 3.0

tezak

tezak film!samo je to negativno u ovom snažnom filmu!film koji govori o ljudkoj patnji,dobroti i podmuklosti!fenomenalna rezija ,scenarij,gluma...jedan od naj filmova devedesetih!ostavit ce na vas snazan dojam i promijeniti sliku o nekim nacistima,koji iako su to bili,smatrali su da nije u redu to sto se u svijetu događa, te su pokusali dati svoj doprinos zrtvama rata!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

arths 03.05.2004 Ocjena recenzije : 1.67

Pregled holokausta

Najdraža Spilbergova tema; 2. svj.rat, hookaust, ljutska patnja, odnosi među ljudima u doba rata...Film dugog trajanja,uvjerljive atmosfere i izraženih stajališta prema ratu.Meni je osobno već muka ovakvih sto puta prožvakanih tema,ali da Spilberg zna što radi još se jednom pokazalo istinitim.Film je na mahove dosadan ali kod filmova takvog trajanja i potresne teme postigao je zavidnu razinu zanimljivost i održavanja gledatelja budnim više od tri sata.Obvezno filmsko štivo.
Ocjena:5

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

HAL 9000 28.04.2004 Ocjena recenzije : 4.0

Briljantno djelo filmske umjetnosti!

"Schindler's List" je jedan od najboljih filmova u posljednjih 20 godina. Umjetnički vrhunac u karijeri Stevena Spielberga mnogi neopravdano napadaju zbog činjenice što je Spielberg za ovo djelo osvojio Oscara. Optuživali su ga da je podilazio Akademijinom "ukusu", ali oni koji su pogledali dokumentarni film "Schindler: The Do