Reality - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Reality

Reality

Reality (2012.)

Fandango Portobello

115' drama, crna komedija, satira, psihološki

Režija:           Matteo Garrone

Uloge: Aniello Arena, Loredana Simioli, Nando Paone, Nello Iorio, Nunzia Schiano

Scenario:        Maurizio Braucci, Ugo Chiti, Matteo Garrone, Massimo Gaudioso

Producent/i:   Matteo Garrone, Jean Labadie, Domenico Procacci

Zemlja:          Italija, Francuska

Linkovi:

Imdb

Reality

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
1
0.00

Duhovita i dirljiva drama Mattea Garronea, priča o napuljskom prodavaču ribe koji želi osigurati ulazak u talijansku verziju Big Brothera.

Junak 'Realitya' običan je čovjek, da običniji ne može biti. Popularan je, glava obitelji i vodi svoju malu ribarnicu sa svom svojom napolitanskom energijom i veselošću. Luciano balansira između posla i obiteljskog života spretnošću rođenog izvođača. A upravo je to ono što bi želio postati.

Zavidan onima malobrojnima koji su 'uspjeli' i postali slavni, Luciano dopušta obitelji da ga nagovori da se javi na audiciju za televizijski reality show Big Brother koji anonimcima osigurava petnaest minuta slave. Luciano uspijeva nažicati da ga prime na audiciju i odlazi u filmski grad Cinecittà. Ondje pokaže što zna i zatim nestrpljivo čeka poziv.

On, njegova obitelj i njegovi prijatelji uvjereni su da će taj poziv stići i lansirati ga u slavu i bogatstvo. Uvjeravajući sebe da će već za koji dan doći u središte pozornosti, Luciano cijeli svoj život počinje prilagođavati slavi koja ga očekuje. Zavarava li se? Ili bi se njegovi snovi doista mogli ostvariti?


''Reality', trailer.

Nagrade i festivali
Kanski filmski festival 2012. - Grand Prix
Međunarodni filmski festival u Torontu 2012.

Životopis redatelja
Matteo Garrone rođen je u Rimu. Ondje je pohađao umjetničku školu, radio kao pomoćni snimatelj i nekoliko godina života posvetio slikarstvu. Njegov prvi igrani film, 'Zemlja u sredini' (1997.), osvojio je posebnu nagradu žirija i nagradu Cipputi na Torinskom filmskom festivalu. Ostali filmovi: 'Gosti' (1998.), 'Rimsko ljeto' (2000.), 'Balzamer' (2002.) i 'Prva ljubav' (2004.). Njegovi filmovi 'Gomorra' (2008.) i 'Reality' (2012.) osvojili su Grand Prix na Kanskom festivalu.

Kritike:
'Najveća kvaliteta filma je da nije čista komedija niti satira puna karikatura nego pravo napuljsko 'Naše milo misto', s puno tragike i ljubavi prema nesavršenim likovima'.
Siniša Paić, Filmski.net

'Garrone se još jednom potvrđuje kao snažan vizualni stilist...'
Manohla Dargis, NY Times

'Kao i druge brojne članove žirija, i mene je osvojila mješavina humora i drame, interpretacija glavnoga glumca i glumice u ulozi njegove žene, velika naklonjenost koju je režiser pokazao svojim prema glumcima i njegova sposobnost da oživi tradiciju commedie all’italiana...Film nije bio bez zamki, mogao je biti zaštitnički, ali nije, mogao je biti sažaljiv, ali nije. Prvenstveno ga odlikuje velika ljudskost u pričanju priče.'
Nanni Moretti, predsjednik žirija Festivala u Cannesu

s.p.