Obrana i zaštita - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Obrana i zaštita

Obrana i zaštita

Obrana i zaštita (2013.)

Spiritus Movens, Blitz film i video

87' drama, art, eksperimentalni, psihološki

Režija:           Bobo Jelčić

Uloge: Bogdan Diklić, Nada Đurevska, Ivana Roščić, Selma Alispahić, Sadžida Šetić, Rakan Rushaidat, Vinko Kraljević, Izudin Bajrović, Nermin Karačić

Scenario:        Bobo Jelčić

Producent/i:   Zdenka Gold

Zemlja:          Hrvatska

Linkovi:

službena stranica, Imdb

Obrana i zaštita

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.75
4
0.00

Nagrađivana psihološka drama o Slavku (Bogdan Diklić) koji se nalazi u teškim dilemama u podijeljenom Mostaru.

Radnja 'Obrane i zaštite' odvija se u suvremenom Mostaru, a prati jedan dan u životu sredovječnog muškarca Slavka koji bi trebao ići na pogreb svome starom prijatelju Đulagi. Slavko se osjeća dužnim otići na pogreb, ali u njegovom rodnom Mostaru ova jednostavna društvena obaveza može mu prouzročiti mnoge probleme sa susjedima ili čak s mjesnim političkim moćnicima.

No ako ne ode, njegova žena će ga smatrati kukavicom, ožalošćena obitelj mu nikada neće oprostiti – i Slavko neće moći oprostiti sam sebi. Ovo je uvjerljiva priča o svakodnevnom životu u podijeljenom društvu, svijet u kojem paranoja, komedija i drama koegzistiraju. Također, ovo je i pronicljiv psihološki portret čovjeka koji je prisiljen prijeći nevidljivu granicu koja razdvaja dvije zajednice u jednom gradu.

'Obrana i zaštita' premijerno je prikazana u programu Forum ovogodišnjeg Berlinalea, a na Festivalu igranog filma u Puli osvojila je sedam Zlatnih Arena: Veliku Zlatnu Arenu za Film (producentica Zdenka Gold iz kuće Spiritus Movens), za režiju i scenarij (Bobo Jelčić), glavnog glumca (Bogdan Diklić), glavnu glumicu (Nada Đurevska), kameru (Erol Zubčević) i scenografiju (Mario Ivezić). Na Sarajevo Film Festivalu Obrana i zaštita osvojila je Posebnu nagradu žirija i Srce Sarajeva za najboljeg glumca (Diklić), na Motovun Film Festivalu osvojila je Nagradu Bauer za najbolji film iz regije, a nedavno je proglašen i najboljim dugometražnim igranim filmom na Tuzla Film Festivalu.

s.p.

Linkjet

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

Kazalište Mala scena obilježava 25 godina postojanja te najavljuje svoju novu predstavu za odrasle, sa zvjezdanom glumačkom podjelom ...