Američka rapsodija - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Američka rapsodija

Američka rapsodija

An American Rhapsody (2001.)

Paramount Classics / VTI

106 min. drama

Režija:           Éva Gárdos

Uloge: Scarlett Johansson, Nastassja Kinski, Raffaella Bánsági, Tony Goldwyn

Scenario:        Éva Gárdos

Producent/i:   Jay Firestone, Adam Haight, Andrew G. Vajna

Linkovi: imdb

Američka rapsodija

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.80
5
0.00

Darrabban 05.12.2009 Ocjena recenzije : 5.0

Dom je gdje je srce...

Što je zapravo obitelj? I što znači pojam roditeljstvo? Da li su to isključivo biološki roditelji ili možda i ljudi koji nas vole i odgajaju? I zašto svi moramo osjećati da negdje pripadamo da bismo mogli pronaći sami sebe? To su neka od pitanja na koja ovaj film nastoji odgovoriti.

Baziran na istinitoj priči, "An American Rhapsody" je u stvari autobiografska drama redateljice Éve Gárdos, koja je svoju intrigantnu životnu priču prenijela na veliko platno. Ona je kao djevojčica ostala u rodnoj mađarskoj dok je njezina obitelj zbog političke situacije bila primorana pobjeći iz zemlje u Ameriku. Tek nakon šest godina uspije se ujediniti s roditeljima, no problem je kako se uklopiti jer ostavlja jedinu obitelj koju je znala u Mađarskoj...

Impresivan je početak filma u crno-bijeloj tehnici, koji pomalo odaje hommage filmovima starog hollywooda, i vrlo brzo postajete svjesni u kome će se smjeru radnja odvijati.

Treba pohvaliti redateljicu koja je, premda neiskusna, ipak uspjela sasvim solidno režirati film i donijeti zahvalnu količinu iskrenosti i realizma. Pohvalno je što tematika filma nije dodatno "amerikanizirana", već se dobar dio filma odvija na mađarskom jeziku. Za mene je najveći plus odlično pogođen ugođaj amerike 60-ih godina, te suprostavljene vizije represivne mađarske i američkog sna u njenim očima - koja nikad ne prelazi u glorifikaciju ikoje zemlje nego zadržava dozu realnosti kao što sam spomenuo.

Što još reći osim da je Američka rapsodija sasvim dobar film, iskren i pomalo staromodan. Zamjerio bih eventualno blag dramski intezitet pa se film možda čini pomalo anemičan, no s obzirom na autobiografsku temu to je ionako bio stilski izbor same redateljice.

Pogledajte ako ste ljubitelj klasičnih melodrama.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: