Pauk - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Pauk

Pauk

Spider (2002.)

Capitol Films / Discovery film i video

98' drama, psihološki

Režija:           David Cronenberg

Uloge: Ralph Fiennes, Miranda Richardson, Gabriel Byrne, Lynn Redgrave, John Neville

Scenario:        Patrick McGrath

Producent/i:   Jane Barclay, Sanjay Burman

Zemlja:          Kanada, Velika Britanija

Linkovi:

imdb

Pauk

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.05
20
0.00

lars von trier fan 15.07.2005 Ocjena recenzije : 1.0

CRONENBERGOVA GENIJALNOST...

Unutarnje ludilo je savršeno vizualizirano u David Cronenbergovom Pauku, uznemirujućem portretu šizofrenije. Ime filma, zapravo je nadimak glavnog lika, a dodijeljen mu je još kao dječaku jer je uvijek bio opsjednut mrežama. Mreža je ovdje metafora zbunjenog, kompleksnog i zapetljanog uma Dennisa Clega. Ralph Fiennes je izvrsno odigrao mentalno poremećenu osobu. Uz njega, odlične su uloge ostvarili Gabriel Bryne i Miranda Richardson (ona je ovdje u tri različite uloge). Skoro cijeli film gledamo iz perspektive glavnog lika, Dennisa Clega i tako gledatelj s lakoćom biva uvućen u lucidan um Pauka. David Cronenberg odlično koristi kameru koja izaziva klaustrofobičnost i paranoju. To se najbolje vidi u prikazu Londona kao tmurnog grada koji izražava mračno raspoloženje likova. Film je snimljen prema romanu i scenariju Patricka McGratha, britanskog pisca gotskih romana. David Cronenberg je stvorio maglovitu i bizarnu atmosferu filma koji savršeno odgovara opisu uma glavnog junaka, Pauka. Cronenberg spada u onu kategoriju (meni jako dragih) eksentričnih genijalaca, kao što su David Lynch i Lars von Trier. Svaki od njih troje su posebni i originalni na svoj način. Prava šteta što u videotekama nema prijašnjih Cronenbergovih radova, kao što su Rabid, The Fly, Scanners, Videodrome i Dead Ringers, tako da te filmove nisam pogledao, ali sam zato vidio Goli ručak, Sudar, Existenz i M. Butterfly, koji su svi redom odlično bizarni. Pauk je izuzetan psihološki triler i svi ljubitelj Davida Cronenberga i tog žarna će istinski uživati u ovom nezaboravnom filmskom ostvarenju.

Ocjena filma: 5

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

John Doe 16.05.2004 Ocjena recenzije : 4.0

Spider

Davida Cronenberga uvijek ću navesti među najdražim redateljima (u onoj "svetoj" skupini sa Kubrickom, Fincherom, Lynchom, Jarmuschem, Tarkovskim i još nekolicinom ikona) iako nijedan njegov uradak neće naći mjesta na kakvoj osobnoj "best of" listi. Njegov izrazito osoben i dosljedan rad, tematski uvijek zanimljiv i intrigantan, a zanatski iznadprosječan u mene je ostavio više nego dovoljno kredita. Zato svaki njegov novi film čekam s posebnim žarom.
U osvrtima na njegovo zadnje djelo, psihološku dramu "Pauk" čitam često kako Cronenberg odavno nije isporučio film formata "Videodroma", "Muhe" ili "Ukletih blizanaca", kako je ovo možda najava izlaska iz krize i slično. To je djelomice i točno, iako ne bi bio toliko "oštar" pa nazvao "Sudar" ili "Goli ručak" lošim filmovima ili spominjao nekakvu "krizu". "Pauk" uistinu jest svojevrsno osvježenje u Kanađaninovu opusu, u smislu da se donekle odmaknuo od svoje stalne opsjednutosti tjelesno-psihičkim deformacijama čovjeka. "Pauk" je drama sporoga ritma, poniranje u pomaknuti um glavnoga junaka kroz njegov tok misli, sve vođeno sigurnom redateljskom rukom. Solidna gluma Ralpha Fiennesa i Mirande Richardson bila su više nego dobrodošla pomagala.
Sve skupa i više nego dovoljno da sa jednakim žarom čekam sljedeći maestrov film.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

dracula 15.05.2004 Ocjena recenzije : 4.0

šizofrenično

Ovo je uistinu dojmljiv i neobičan film kojeg se isplati pogledati. Redateljski je stvarno dobro odrađen ali prije svega bih naglasio odličnu Fiennesovu glumu, po meni najbolju do sada. Ulazimo u kaotični um luđaka koji cijeli svoj život ne uspijeva shvatiti što se zapravo dogodilo s njegovom majkom. Posebnost ovog filma je i to što glavni lik gotovo da ne progovori niti riječi u cijelom filmu, ako izuzmemo nesuvisle glasove, kao i način na koji su nam prikazana njegova sjećanja iz djetinjstva. U Spiderovu mozgu nema mjesta velikom broju ljudi, nego ih sve poistovjećuje sa likovima iz svoje, više ili manje izmišljene, prošlosti.
Vrijednost filma je baš u tom detaljnom psihološkom opisu lika koji je odlično uspio i zbog toga zaslužuje visoke ocjene.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: