Heroj - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Heroj

Heroj

Ying Xiong (2002.)

Miramax / Discovery film i video

96' akcija, drama, povijesni

Režija:           Zhang Yimou

Uloge: Jet Li, Zhang Ziyi, Tony Leung Chiu-Wai, Donnie Yen, Maggie Cheung

Scenario:        Feng Li, Bin Wang, Zangh Yimou

Producent/i:   Zhang Yimou, Bill Kong

Linkovi: službeni site
trailer

imdb

Heroj

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.62
58
0.00

Dvije velike priče o ljubavi, časti, borbi i odlučnosti ispričale su dva velika čovjeka – jedan je moćni kralj, drugi samo vojnik. Jesu li obojica heroji?

Na dalekom Istoku, pred dvije tisuće godina sedam kraljevskih pokrajina borilo se za titulu kineskog cara. Dinastije Kin, Zhao, Han, Vei, Jan, Ču i Ki godinama su vodile okrutne ratove za prevlast u kojima su glave gubili njihovi podanici. U ta krvava vremena kao najmoćnija i najizdržljivija vojska dokazala se ona kralja Kina – okrutnog i odlučnog vladara sa sjevera.

Kin je bio opsjednut mišlju da će vladati Kinom i postati prvi car. Vladari ostalih dinastija dobro su poznavali njegovu ambiciju, ali i njegovu snagu. Kako bi se riješili njegove prijetnje, angažirali su najbolje ubojice – Slomljenog Mača, Leteći Snijeg i Nebo.

Kin je znao da mu je trojac na tragu, a glava u torbi. Svjestan opasnosti obećao je onome tko porazi njegove progonitelje veliku moć, obilje zlata i privatni susret s njim samim. No, to se činilo kao gotovo nemogući zadatak - skoro deset godina nitko se nije ni približio ubojicama.

A onda se u kraljevskoj palači pojavio zagonetni vojnik, Bezimeni, i pred vladara položio legendarna oručja zloglasnih ubojica. Kralj je bio nestrpljiv da čuje što se dogodilo. Bezimenom je ukazana velika čast -  mogao je sjesti deset koraka od kralja i ispričati mu svoju priču: 
Bezimeni je deset godina proučavao vještinu mačevanja. Kad se napokon osjećao doraslim izazovu, krenuo je u potragu za ubojicama. Zahvaljujući mačevalačkim tajnama porazio je moćnog Nebo u žestokom okršaju. Nakon toga uništio je poznati duo Leteći Snijeg i Slomljeni Mač, ali koristeći mnogo razornije oružje – njihovu veliku ljubav.

Kralj je upijao svaki djelić priče, ali tada je on počeo pripovijedati svoju verziju događaja. Ispostavilo se da nije sve bilo tako jednostavno. U deset koraka koji dijele kralja i Bezimenog prostrla se potresna priča o ljubavi, dužnosti i časti, priča koja prelazi povijesne okvire. Priča o tome što znači biti heroj.

Ovaj epski projekt okupio je najtraženije i najcjenjenije azijske glumce, a ostatak ekipe - od producenta do kostimografa - također se može pohvaliti brojnim filmskim nagradama. Redatelj Zhang Yimou je dva puta bio nominiran za Oscara, a Oscarovsku nominaciju zaslužio je i sam 'Heroj' i to 2003. godine u kategoriji najboljeg stranog filma.