Collateral - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Collateral

Collateral

Collateral (2004.)

Dream Works/Blitz

120' akcija, drama, triler

Režija:           Michael Mann

Uloge: Tom Cruise, Jamie Foxx, Jada Pinkett Smith, Mark Ruffalo, Peter Berg, Bruce McGill, Irma P. Hall, Javier Bardem

Scenario:        Stuart Beattie

Producent/i:   Michael Mann, Julie Richardson

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Collateral

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.83
117
0.00

'Collateral' se zbiva između šest u jutro i četiri po podne, točnije, u jednoj noći u kojoj će životi dvojice muškaraca biti nepovratno promijenjeni.

Opisan je susret dvaju života u ekstremnim okolnostima, trenuci u kojima je sažeto sve što su oni bili, jesu ili misle da će postati. Upravo takav odnos dvaju protagonista okosnica je cijele priče i izvor svih napetosti zbog kojih film dobiva potpuno drugu dimenziju.

Prvo smo upoznali taxistu veterana, zapravo propalog pisca komedija, Maxa (Jamie Foxx), perfekcionistu u besprijekorno čistom i urednom autu koji svakom putniku može točno procijeniti koliko će vožnja biti duga, barem što se tiče okruga Los Angeles. I nakon dvanaest godina radnog iskustva još uvijek svojim mušterijama govori da je posao samo privremen, a zapravo sanja o vlastitoj kompaniji za iznajmljivanje limuzina.

Sve počinje uobičajeno: u taxi ulazi Annie (Jada Pinkett Smith), tužiteljica koja je u interesantnom i ugodnom razgovoru otkrila da radi na važnom slučaju. Impresionirana Maxovom profesionalnošću i oštroumnošću, ostavila mu je vizitku, a gledatelji su ostali nasmiješeni kao da su upravo pogledali kratku romantičnu komediju.

Zatim u Maxov taksi ulazi slijedeća mušterija – Vincent (Tom Cruise). Sudeći po sivom, savršeno skrojenom odjelu, skupoj kožnoj torbi i sijedoj, ali savršenoj frizuri, Vincent je prvoklasni biznisman čija ponuda od 600$ za cijelonoćnu vožnju na pet sastanaka, gdje treba potpisati neke ugovore, nije izgledala uopće čudno. Pet stajanja, pet čekanja, pet potpisa i onda opet natrag na polaznu točku za šesto dolara keša činilo se savršeno.

Ono što dragi i pošteni Max još nije shvatio je prava sitnica – Vincent je vješt i hladan plaćeni ubojica na zadatku koji se sprema ostaviti za sobom pet leševa i stići na avion u 6 ujutro. Kada neupučenom vozaču na krov auta padne prvo mrtvo tijelo, on shvaća tko je njegov suputnik pa se pokušava pobuniti, ali neuspješno s obzirom na pištolj uperen u glavu.

Njih dvojica razvijaju čudan odnos u kojem počinju uživati, odnos dvaju suprotnih i nepomirljivih karaktera gdje čovjek srednje klase sanjari o boljem životu, ali biva uvučen u okrutne zločine nepredvidivog ubojice u kojem vidi i dio sebe. Jedino što Maxu preostaje kad to shvati je pronaći način na koji će spasiti preostalu ubojičinu žrtvu, koju i sam poznaje kao i samog sebe.

Treći sudionik cijele priče je grad Los Angeles u svim svojim noćnim izdanjma - mračne i napuštene ulice, jazz klubovi, neonske reklame i beskrajne auto-ceste pogoduju hipnotičkom ugođaju zaslužnom za mučnu atmosferu, a upravo je atmosfera najvažnija u ovoj igri mačke i miša, ubojice i žrtve. U međuvremenu, dva policajca, Fanning (Mark Ruffalo) and Weidner (Peter Berg), prate trag ubojstava, a tužiteljica s početka priče s kojom se Max sprijateljio, čeka rasplet situacije kako bi razvila poslovni odnos, ljubavnu priču ili možda oboje.

filmski.net