Djevojka s bisernom naušnicom - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Djevojka s bisernom naušnicom

Djevojka s bisernom naušnicom

Girl With a Pearl Earring (2003.)

Lions Gate Films

95' drama, biografski

Režija:           Peter Webber

Uloge: Colin Firth, Scarlett Johanson, Tom Vilkinson, Judy Parfitt, Essie Davis

Scenario:        Olivia Hetreed

Producent/i:   Andy Paterson, Anand Tucker

Zemlja:          Velika Britanija, Luksemburg

Linkovi: službeni site
trailer

imdb

Djevojka s bisernom naušnicom

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
39
0.00

Lako je zaključiti zašto je film o Vermeeru i njegovoj najpoznatijoj slici zaradio tri oscarovske nominacije: za kostimografiju, fotografiju i art direktora.

Gledati ovaj film je isto kao i ući u Vermeerovu sliku. Svjetlo, boje i kompozicija su gotovo savršeni. Zaista se malo zna o središnjem liku ovog filma - holandskom slikaru iz 17. stoljeća, Johannesu Vermeeru, a još manje o njegovoj najpoznatijoj slici 'Girl with a Pearl Earring'.

Poznato je kada je živio (1632. – 1675.),  gdje je živio (Delft, Nizozemska) i da se, osim slikanjem, bavio preprodajom umjetničkih djela. Poznato je da su njegova vremena rastrgana ratovanjima kao i religijskim razdorom i da je nakon njegove smrti u 43. ostalo samo 35 slika i obitelj u dugovima.

'Djevojka s bisernom naušnicom' je adaptacija novele Tracy Chevalier koja je zamislila i opisala slikarev svijet ispunjen problemima. Njegova histerična žena Catharina (Essie Davis) stalno je bila trudna, živio je sa zločestom punicom (Judy Parfitt) i djecom plave kovrdžave kose te troškovima koji su ga izluđivali. 

Film je spor i tih, emocije su prikrivene i prikazane kao na slikarskom platnu, a fantazija počinje dolaskom mlade seljančice Griet (Scarlett Johansson) koja nakon očeve nesreće, u kojoj je oslijepio, biva prisiljena raditi kao služavka u domu slikara Johannesa Vermeera (Colin Firth).

Griet je jako sramežljiva, tiha, povučena i pomalo nervozna kad joj se netko obrati, ali postaje oduševljena slikarovim djelima čim ih prvi puta ugleda. Tako postaje jedina osoba u cijeloj kući koja razumije i poštuje Vermeera i njegov rad. U jednoj sceni, bojažljivo mu prilazi i pita da li može oprati stakla u atelieu, a on shvaća koliko je posebna jer jedina razumije koliko svijetlo koja pada na slikarove modele može biti važno, razumije vezu između svijetla i boje iako je njezina naobrazba daleko slabija od njegove.

Ona je također mlada, lijepa i sigurno zanimljivija od njegove žene – ljubomornog zanovijetala, pa Vermeer ne krije svoje simpatije. Njegova opsesijapostaje više nego očita Catharini i njezinoj majci, a Griet se mora nositi i s pohlepom Vermeerova stalnog kupca, Van Ruijvena (Tom Wilkinson), koji pristaje nastaviti kupovati samo ako će slikar nastaviti slikati Griet.

Njezina urođena inteligencija i umjetnički instinkti čine Vermeera boljim slikarom, a suosjećajna priroda postaju vrata utjehe u kaosu u kojem živi. Vizualno – film ostavlja bez daha, a Griet postaje izvorom njegove inspiracije i subjektom njegove najpoznatije slike 'Djevojka s bisernom naušnicom' kojom joj je podario besmrtnost.

filmski.net