Bourneova nadmoć - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Bourneova nadmoć

Bourneova nadmoć

Bourne Supremacy (2004.)

Universal Pictures / Blitz film i video

108' akcija, avantura, triler

Režija:           Paul Greengrass

Uloge: Matt Damon, Franka Potente, Joan Allen, Tomas Arana, Brian Cox, Julia Stiles

Scenario:        Tony Gilroy

Producent/i:   Frank Marshall

Linkovi: službeni site 
trailer  
imdb

Bourneova nadmoć

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.66
68
0.00

Nema klišeiziranja i karikiranja, nastavak avantura plaćenika Jasona Bournea punokrvni je politički triler, realistična adpatacija romana velikog Roberta Ludluma.

U prvom filmu iz serijala o špijunu/plaćeniku Jasonu Bourneu ('Bourneov identitet'), glavni je lik spašen iz oceana. Poznaje nekoliko svjetskih jezika, zna kako ubiti čovjeka na desetke načina, ali ne zna tko je. Ne zna tko ga lovi, niti zašto. Ovaj nastavak počinje ubojstvom zamjenika kineskog premijera. Za ubojstvo je optužen Jason Bourne, što uzdrma glavešine u CIA-u.

Naime, 'Jason Bourne' ne postoji, to je agencijsko ime Davida Webba (Matt Damon), što bi značilo da mu je tajni identitet netko 'ukrao' i prouzročio međunarodnu krizu koja bi mogla dovesti do rata između Amerike i Kine. Ostaje na pravom Bourneu da otkrije tko je u pozadini zamršene priče, da spasi sebe, zaustavi sukob i zaštiti djevojku Marie Kreutz (Franka Potente).

'Bourneova nadmoć' nastavak je špijunskog hita iz 2002 - 'Bourneov identitet'. Oba filma adaptacije su romana proslavljenog pisca političkih trilera Roberta Ludluma (1927-2001) i predstavljaju dvije trećine 'Bourne' trilogije (treća knjiga, a očekuje se naravno i film, naslovljena je 'Bourneov ultimatum'). Knjigu je za veliko platno adaptirao Tony Gilroy ('Dokaz života', 'Bourneov identitet'), a režisersku palicu Doug Liman ('Bourneov identitet') predaje Paulu Greengrassu, autoru hvaljenog filma 'Bloody Sunday' u kojem gotovo dokumentaristički prilazi temi tragične reakcije na pokret za građanska prava u Irskoj 1972.

Taj dokumentaristički pristup, snimanje kamerom iz ruke i na trenutke zamućeni kadrovi, dobrodošlo je osvježenje špijunskom žanru koji je malo previše zakoračio u stilizaciju i karikiranost (James Bond, Nemoguće misije...). Dakle, ovdje nema nuklearnih znanstvenica zarobljenih u tijelu top-modela. Zapažene uloge, osim Damona i Potenteove, ostvarili su i Joan Allen kao zamjenica šefa CIA-e, potom Brian Cox i Julia Stiles.