Zaboravljeni - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zaboravljeni

Zaboravljeni

The Forgotten (2004.)

Revolution Studios / Blitz film i video

89' ZF, triler, misterija

Režija:           Joseph Ruben

Uloge: Julianne Moore, Dominic West, Gary Sinise, Alfre Woodward, Linus Roache, Anthony Edwards

Scenario:        Gerald Di Pego

Producent/i:   Joe Roth, Bruce Cohen, Dan Jinks

Linkovi: službeni site
trailer 
imdb

Zaboravljeni

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.51
47
0.00

Što se događa kada uspomene preuzmu kontrolu nad životom, a epizoda 'X-filea' postane film?

Evo nam još jednog trilera koji se nastavlja na filmašima u posljednje vrijeme tako dragu temu - problem memorije iliti 'što je bilo, a što se snilo'. Film prati samohranu majku Telly Paretta (Julianne Moore), koja nakon gubitka osmogodišnjeg sina proživljava najteže trenutke života. Beskonačni sati provedeni uz sinovljevu sliku, miris njegove odjeće u ormaru i stalno pregledavanje snimaka kućnog videa, psihički je uništavaju svakim danom sve više.

Za pomoć se obrati psihijatru dr. Munceu (Gary Sinise), koji nakon nekoliko seansi dolazi do zaključka da je njezin sin tek izmaštana iluzija, baš kao i njegovih osam godina života. Telly saznaje da dr. Munce surađuje s njezinim bivšim mužem Jimom (Anthony Edwards) kako bi ju iz stanja tzv. paramnezije (koja traje od trenutka kada je pobacila) vratili u realnost, a uskoro upoznaje i Asha (Dominic West), čovjeka koji se bori sa sličnim problemom kao i ona. Nedugo potom nestaju svi fizički dokazi da su njihova djeca ikad postojala - sve slike, odjeća, sve!

Telly i Ash odluče sami pronaći odgovore na kaos u kojem su se našli. Film dalje, navodno, krene toliko čudnim tokom (koji uključuje analne sonde i vanzemaljce)ostavljajući sve veće rupe u scenariju i sve manje mjesta za stravičnu atmosferu s početka, da mene, osobno, naprosto vuče da ga pogledam. Ne zvuči li to sve vama kao baza za dobar trash uradak?

Scenarij oveg 'zonasumračnog' trilera djelo je Geralda Di Pega ('Anđeoske oči', 'Poruka u boci'), a režiju potpisuje Joseph Ruben ('Očuh', 'Vlak pun love'). Što se priče tiče, film ima sve elemente dobrog trilera, od tugom rastrgane majke, do ideje 'vladine urote' i nadnaravnih sila. Kad bolje razmislim, imala je i 'Gothika'. No ovdje ipak glumi Julianne Moore.

r.k.