Animafest slavi 40-ti rođendan! - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Animafest slavi 40-ti rođendan!

Animafest slavi 40-ti rođendan!

Jubilarni, 40. Animafest nudi brojne kratkometražne filmove, bogati popratni program umjetničkih 3D filmova i djela pomaknutog humora.

s.p. 22.03.2012 0 komentara

Animafest slavi 40-ti rođendan!

Objavljeni su programi konkurencije kratkometražnog izdanja Animafesta 2012. i dobitnici nagrada Vijeća festivala te je najavljen bogat program u čast jubilarnih 40 godina Animafesta. Među 138 autora filmova iz programa konkurencije našlo se i sedam domaćih autorica i autora: Simon Bogojević Narath ('Cvijet bitke') i Marko Meštrović ('Zašto slonovi?') natjecat će se u Velikom natjecanju, Dalibor Barić ('Nova hipi budućnost') u programu Velike panorame, Petra Zlonoga ('Lisica') u Studentskoj panorami i Alen Vuković ('Koko i duhovi') u programu Namjenskih filmova. S norveškim filmom 'Prekrižene haringe' u Studentskom natjecanju sudjeluju hrvatske autorice Ivana Bošnjak i Lea Vidaković.

S obzirom da Animafest slavi 40 godina postojanja, Vijeće Animafesta odlučilo je posebnim priznanjem nagraditi Zagrebačku školu animiranog filma i njene predstavnike jer su 'direktno odgovorni za osnivanje i afirmaciju Animafesta diljem svijeta'. Članovi Vijeća Animafesta dodijelili su nagradu za životno djelo pioniru nezavisnog animiranog filma i jednom od prvih japanskih animatora koji se proslavio i na Zapadu: Yojiu Kuriu, te će program filmova toga velikana biti prikazan u programu Majstora animacije. Još jedan dobitnik nagrade Vijeća Animafesta je publicist, pisac, autor stripova i filmova Olivier Cotte, koji je nagrađen za poseban doprinos proučavanju animiranog filma.

Okruglo rođendansko izdanje bit će obilježeno opsežnim programima koji slave pobjednike dosadašnjih festivala, uz podsjetnik na radove doajena Zagrebačke škole crtanoga filma te brojne raznovrsne popratne programe. Umjetnički ravnatelj Daniel Šuljić posebno je istaknuo programe 3D stereoskopskih umjetničkih filmskih produkcija i nove talijanske animacije i program radnog naslova 'Strange fruits' koji će predstaviti vrhunski izbor filmova izvrnutog i čudnog humora, filmova koji se pojavili u posljednjih nekoliko godina i zavladali kao pravi stilski val na animacijskoj sceni. Više informacija o Animafestu potražite na njegovim službenim stranicama.

Komentari

Nema komentara.