Tarantinovo 'ja tebi, ti meni' - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Tarantinovo 'ja tebi, ti meni'

Tarantinovo 'ja tebi, ti meni'

Redatelja optužuju da je kao predsjednik žirija Mostre podijelio nagrade svim svojim poznanicima: bivšoj curi, mentoru i starom prijatelju!

s.p. 14.09.2010 0 komentara

Tarantinovo 'ja tebi, ti meni'

Quentin Tarantino ima puno poznanika među filmašima, pa se još uvijek mora braniti od optužbi da je kao predsjednik žirija Mostre nagradio svoju bivšu curu i ostale prijatelje. Kao što smo već javljali, talijanski novinari su unaprijed optuživali Tarantina za 'najočitiji sukob interesa' i nagađali da bi Zlatnog lava mogla dobiti Sofia Coppola s kojom je Quentin bio u vezi, što se na kraju i obistinilo. Osim toga, dvije nagrade na istom festivalu pobrao je Alex de la Iglesia koji je Tarantinov dugogodišnji frend, s tim da je žiri izmijenio pravila da neka od glavnih nagrada i nagrada za najboljeg glumca ne smiju otići istom filmu.

Stoga je po izmijenjenim pravilima dvaput nagrađen i film 'Essential Killing' iz kojeg je nagrađen glavni glumac Vincent Gallo koji u filmu navodno ne progovara ni riječ, a mnogi ga isto svrstavaju u Tarantinov tabor. Kao kruna svega, žiri je dodijelio specijalnu nagradu za životno djelo Monteu Hellmanu, redatelju koji je jedan od dugodišnjih Tarantinovih prijatelja i mentora. I Hellmanov i Iglesijin film su inače dobili loše recenzije, a 'Somewhere' je dobio podijeljene kritike te se eventualno očekivala samo nagrada za glavnog glumca Stephena Dorffa.

Tarantino je na sve to odgovorio da 'nije dopuštao da bilo što utječe na njega' već je 'jednostavno reagirao na filmove' i 'nije utjecao na žiri' čiji članovi uopće ne poznaju Coppolu, već 'jednostavno vole njezin film'. Quentin je čak citirao razgovor s prozvanim Hellmanom i izjavio da mu je taj mentor 1992. na Sundance Film Festivalu izjavio da je 'prijatelj u žiriju tvoj najgori neprijatelj' jer je 'članovima žirija neugodno dati nagradu prijatelju'. Čini se da Tarantino ne pati od takvih lažnih obzira, te vjerojatno dodjeljuje nagrade filmovima koji mu se zaista sviđaju.

'Somewhere' sliči na 'Izgubljene u prijevodu' koji se već nalaze na listi Tarantinovih omiljenih filmova, Alex de la Iglesia snima eksploatacijske filmove koje i Tarantino obožava pa bi valjda ti filmovi bili nagrađeni i da su ih snimili nepoznati filmaši. A Tarantino je već bio predsjednik žirija na festivalu u Cannesu 2004., i lobirao da njegov favorit 'Oldboy' dobije Zlatnu palmu, ali se na kraju taj film morao zadovoljiti 'samo' Velikom nagradom žirija. Ukratko - za nagrade na festivalu nisu odgovorni samo predsjednici, već i ostali članovi žirija!

Komentari

Nema komentara.