Azija je pred vratima, 2. dio! - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Azija je pred vratima, 2. dio!

Azija je pred vratima, 2. dio!

Davne veljače najavljena, naprasno prekinuta i ponovo uspostavljena, dragi moji - Revija azijskoga filma u Broadwayu u Zagrebu, od 08. do 29. rujna!

h.p. 24.02.2005 0 komentara

Azija je pred vratima, 2. dio!

Discovery film snažna je sila koji stoji iza svega. Kino Broadway u Zagrebu ugostiti će filmove kineskog, korejskog (južnog!) i japanskog nacionalnog predznaka i pokazati nam zašto su u svijetu azijski filmovi toliko traženi, nagrađivani i voljeni. Uostalom, ni na domaćem im terenu ne manjka fanova. Svi koji se takvima osjećaju, ili bi isto barem probali, u rokovnike trebaju upisati sljedeće datume: 08. rujna je dan početka a 29. rujna dan završetka.

Evo i cjelovite liste najavljenih filmova:

Proljeće, ljeto, jesen, zima... i proljeće (Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom), Južna Koreja / Njemačka, r. Kim Ki-Duk
u: Yeong –su Oh, Ki-Duk Kim, Young-min Kim   
Mali budistički samostan pluta na splavi usred prekrasnog planinskog jezera. Priča kroz promjene godišnjih doba prati odnos starog monaha i njegovog učenika.

Svijet (Shijie),  Kina, Japan, Francuska, r. Zhang Ke Jia
u: Zhao Tao, Chen Taisheng, Jing Jue
Tematski park 'Svijet' pekinško je mjesto u kojem se mogu pogledati replike svjetskih znamenitosti poput Taj Mahala ili Eiffelovog tornja. To je i mjesto u kojem se prepliću brojne sudbine.

Oko (Jian  gui), Hong Kong, Velika Britanija, r. Oxide Pang Chun , Danny Pang
u: Angelica Lee, Lawrence Chow
Slijepa djevojka se podvrgne operaciji transplantacije rožnice koja joj vrati vid. Ipak, nakon operacije počne viđati i prosječnom oku nevidljive stvari poput duhova.

Vijesti dana  (Dai si gein), Hong Kong, r. Johnny To
u: Kelly Chen, Nick Cheung
Tv ekipa u live prijenosu zabilježi poraz policijskih snaga u srazu sa pljačkašima banke, a detektivi Cheung i Rebeca žele podjednako riješiti slučaj i vratiti kredibilitet policiji.

Samarićanka (Samaria, naslovna), Južna Koreja, r. Kim Ki Duk
u: Ji-Min Kwak, Min -jeong Seo, Eol Lee
Jae –Young je amaterska prostitutka kojoj najbolja prijateljica Yeo – jin namješta mušterije. Kad Jae – Young umire prijateljica / svodnica odluči istražiti njen život..

Dvije sestre (Janghwa, Hongryeon), Južna Koreja, r. Ji - woon Kim
u: Kap-su Kim, Jung-ah Yum, Su-jeong Lim
Dvije se sestre, nakon što su određeno vrijeme provele u mentalnoj instituciji, vraćaju kući ocu i okrutnoj maćehi. Njihov je oporavak stalno ometan maćehinim zlim namjerama te pojavom jednog nametljivog duha…

Sjećanja na ubojstvo (Salinui chueok), Južna Koreja, r. Joon-ho Bong
u: Kang –ho Song, Sang-Kyung Kim, Roe-ha Kim
Južna Koreja 1986. za vrijeme vojničke diktature: dva seoska policajca neuspješno tragaju za serijskim ubojicom i silovateljem žena u crvenom. Jesu li u stanju pronaći psihotičnog ubojicu kad je sumnjiv baš svatko?

Howlov lebdeći dvorac (Hauru no ugoku shiro), Japan, r. Hayao Miyazaki
U zemlju Ingariji čarolija, nevidljivi ogrtači i sedmerostruke čizme svakodnevna su pojava. Pak vještica sa Zapada druga je stvar. Kada se na nebu pojavi crni lebdeći dvorac svi pomisle da se radi o zlosutnoj vještici.

Ponoćni samuraj (Tasogare Seibei), Japan, r. Yoji Yamada
u: Hiroyuki Sanada, Rie Miyazawa, Nenji Kobayashi
Seibei Iguchi, udovac i nižerangirani samuraj, živi birokratskim životom u Japanu sredine 19. stoljeća. Dugogodišnja ljubav prema Tomoe, bivšoj suprugi lokalnog nasilnika natjerat će ga na postupke koji će dovesti do tragedije.

I kornjače lete (Turtles can fly, Lakposhtha hâm parvaz mikonand), Iran, r. Bahman Ghobadi
u:  Soran Ebrahim, Avaz Latif
Radnja je smještena u Kurdistan, blizu tursko-iranske granice. Vrijeme je američkih napada na Irak i 13-godišnji Soran pokušava namjestiti radijsku antenu ne bi se čulo o predaji Sadama Huseina. U međuvremenu, on se zaljubljuje u Agrin čiji obogaljeni brat može predvidjeti budućnost.

Psi lutalice (Stray dogs, Sag-haye velgard), Iran, r. Marzeih Meshkini
u: Gol Ghotai, Zahed
Dvoje je afganistanske djece, čiji je otac taliban, a majka zatvorenica  lokalnog zatvora, prepušteno ulici. Noći provode u zatvoru uz majku koja izdržava kaznu zbog nevjere. No kad ih konačno izbace, djeca će se pokušati vratiti u zatvor domišljajući se raznim sitnim kriminalnim  nepodopštinama.

Komentari

Nema komentara.