Šarena Azija na Cannesu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Šarena Azija na Cannesu

Šarena Azija na Cannesu

Djevojke-stolice, lovci na glave, otmičari, ukleti ljubavnici, prostitutke i svodnici dolaze s Dalekog istoka na Azurnu obalu.

d.ć.p. 19.05.2008 0 komentara

Šarena Azija na Cannesu

Cannes je ove godine doslovno prepun azijskih poslastica širokog spektra žanrova i neobičnih priča: našle su se tu drame, Wong Kar Wai s malo drukčijim izrazom, animirani film, trileri i ekscentrične životne priče.

U glavnoj konkurenciji nalaze se tri azijska filma. 'Er Shi Si Cheng Ji' kineskog redatelja Jia Zhangkea (kojega je Cannes upoznao 2002. godine) obrađuje poznatu nam tematiku - državna tvornica se zatvara kako bi se mogli sagraditi luksuzni stanovi. Tri generacije i njihove priče isprepliću se međusobno: stari radnici, dužnosnici u tvornici i yuppijevci.

Singapurski uradak 'My Magic' redatelja Erica Khooa drama je o emocionalno slomljenom ostavljenom čovjeku-mađioničaru, koji se nakon teške krize pokušava vratiti starom poslu, kako bi svoj život doveo u red i bio bolji roditelj svojem djetetu. Filipinski redatelj Brillante Mendoza će nam u svom uratku 'Serbis' /naslovna/ propovijedati o moralu, kroz priču o obitelji Pineda koja u jednoj staroj zgradi prikazuje 'proste filmove'. U obiteljskom poslu, svatko ima određenu ulogu: mama, kćeri i zet brinu se za ulaznice i kantinu, a Nećaci Alan i Ronald vode brigu o plakatima i projekcijama.

'My Mygic'

Druga najvažnija kategorija 'Poseban pogled' (Un Certain Regard) donosi filmove prekrasnih naslova. Glavni lik u filmu 'Ocean Flame' kineskog redatelja Fen Dou Liua, besramni je ucjenjivač koji se jednog dana spetlja s lokalnom konobaricom. Veza je daleko od idealne i oboje se s vremenom 'gube', sve dok ne kulminira ubojstvom. 'Ting Che' tajvanskog redatelja Mong-Hong Chunga govori o seksu, obitelji i novcu, 'plivajući' kroz razne žanrove: detektivsku priču, komediju i melodramu o jednom krivo parkiranom autu koji mijenja život glavnog lika.

Japanac Kiyoshi Kurosawa ('Pulse'), po treći je puta u Cannesu. Njegov 'Tokyo Sonata' je portret naizgled obične (japanske) obitelji koja ima velike probleme u komunikaciji. Iako se svi trude ostaviti dojam da je sve u redu, vanjska fasada se polako ruši i obitelj se raspada. U 'Posebnom pogledu' prikazuje se i 'Tokyo!', omnibus redatelja Michela Gondrya, Leosa Caraxa i Joon Ho Bonga, o kojemu smo nedavno pisali i to s neskrivenim simpatijama.

'Ting Che'

U programu 'Izvan konkurencije' moći će se pogledati neobičan uradak 'The Good, The Bad, The Weird' korejskog redatelja Jee-woon Kima ('Priča o dvije sestre'), smješten u tridesete godine u Mandžurijskoj pustinji. The Weird krade kartu jednom japanskom dužnosniku, The Bad je plaćen da kartu vrati, a The Good je lovac na glave koji obojicu treba uhvatiti. Tu je i 'The Chaser', prvi film korejskog redatelja Na Hong-Jina, koji žanrovski podsjeća na akcijsko-detektivske filmove, a bavi se nedaćama bivšeg istražitelja koji se prekvalificirao za svodnika.

'Posebne projekcije' bit će u znaku djela 'Ashes Of Time Redux' Wong Kar Waia, kojemu je Cannes tradicionalno sklon. Tema je opet nesretna ljubav i čovjekova osamljenost, a i glumačka ekipa je poznata (Maggie Cheung, Tony Leung), no redatelj se ovaj put služi bogatom kostimografijom, neobičnom scenografijom i razradom lika ratnika-samca.

'Ashes Of Time Redux'

Kategorija 'Cinéfondation' donosi nam potresni 'Ba Yue Shi Wu', filmski prvijenac kineske redateljice Jiang Xuan, koji obrađuje priču otmice autobusa (temeljenu na istinitom događaju) i kratki animirani film 'Stop' korejskog redatelja Park Jae-Oka, koji će pokušati objasniti što se dogodi kada nam svijet odjednom 'stane' pred očima.

Komentari

Nema komentara.