Mostra, službeno - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Mostra, službeno

Mostra, službeno

Jubilarni Venecijanski festival objavio je ovogodišnji službeni line-up, a mi smo mu dodali trailere. Pa - izvol'te.

s.p. 27.07.2007 0 komentara

Mostra, službeno

Venecijanska Mostra zbit će se ove godine po 64. put, ali će pri tom napuniti 75. godina, pa obljetničko izdanje planira, naravno, učiniti spektakularnijim i zvjezdanijim od ijednog prije. U to ime gotovo pola konkurencije prepušteno je anglosaksonskim naslovima, s kojima će na Lido stići i sva sila celebrity faca, no našlo se mjesta i za istočnjačka velika imena, par europskih živućih klasika i par posve novih lica.

Festival počinje u nedjelju, 29. kolovoza, završava 8.rujna, a u međuvremenu će odvrtiti 22 filma u konkurenciji, od kojih će najbolje birati žiri na čelu s dvostrukim dobitnikom Zlatnog lava - Zhangom Yimouom. Uz njega, u žiriju su još i redatelji Alejandro Gonzalez Inarritu, Jane Campion, Catherine Breillat i Paul Verhoeven, manje poznati turski redatelj Ferzan Ozpetek, te osvajač Srebrnog lava iz 2006. Emanuele Crialese

***Konkurencija***

Kao što smo najavili, festival otvara 'Atonement' Joea Wrighta (najmalđeg redatelja kojeg je ikad dopala ta čast), s Keirom Knightley u glavnoj ulozi. U pitanju je adaptacija istoimenog uspješnog romana Iana McEwana, u kojem 13 – godišnja  Briony Tallis neizbrisivo mijenja živote mnogih, kad lažno optuži ljubavnika (James McAvoy) svoje starije sestre (Keira Knightley) za zločin koji nije počinio...


Atoinment, r: Joe Wright

Slijedi debitantski film Tonyja Gilroya, dosad najpoznatijeg kao scenarista za 'Bourne Supremacy'. U pitanju je triler pod nazivom 'Michael Clayton', u kojem George Clooney, igra njujorškog odvjetnika specijaliziranog za rješavanje osobnih problema svojih klijenata, a priča koncentrira se na samo četiri dana njegovog života, koji su mu zbog pripadajuće problematike ujedno i najnaporniji u karijeri.


'Michael Clayton', r: Tony Gilroy, trailer

Crvenim venecijanskim tephihom prošetat će Clooneyev frend Brad Pitt i to ne bi li konačno nakon pune tri godine predstavio već n-puta odgađanu premijeru vestern drame 'The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford' Novozelanđanina Andrewa Dominika.


'The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford', r: Andrew Dominik, trailer

Kenneth Branagh u Veneciju nosi remake trilera Josepha Mankiewicza - 'Sleuth', Todd Haynes predstavlja 'I'm Not There', Dylanovu biografiju s pregršt slavnih glumačkih imena (Cate Blanchett, Richard Gere, Heath Ledger), a Ang Lee svoj špijunski triler u stilu 'Casablance', 'Lust, Caution'.


'I'm Not There', r: Todd Haynes, trailer

Na 'mjesto zločina' vraća se i lanjski pobjednik Ken Loach, i to s 'It's a Free World', pričom o privremenom zapošljavanju današnjoj Britaniji. Glavni je lik Angie (Kierston Wareing), djevojka koja minimalno formalno obrazovanje nadoknađuje energijom, inteligencijom i ambicijama. Angie je zaposlena u agenciji koja poljskim imigrantima nalazi loše plaćene poslove po cijeloj Britaniji, no kad joj dosadi maltretiranje šefova šovinista, pokreće vlastitu tvrtku - u vlastitoj kuhinji... U filmu zapažene uloge imaju i mladi srpski glumac Branko Tomović i domaćoj (barem kazališnoj publici) znani Srđan Sorić.

U konkurenciji je i Peter Greenaway koji nastavlja potvrđivati svoje slikarske afinitete, ovaj put s biografijom velikog Rembrandta 'Nightwatching', o čemu smo vam više puta pisali kao i o slikovitom Wesu Andersonu i njegovom 'The Darjeeling Limited' s Adrienom Brodyjem, Owenom Wilsonom i Jasonom Schwartzmanom koji glume trojicu braće na hodočašću u Indiji.


'The Darjeeling Limited', r: Wes Anderson, trailer

Našlo se na Mostri mjesta i za suvremenu politiku, paangažirani 'In the Valley of Elah' Paula Haggisa priča o nestalom veteranu rata iz Iraka, dok se sudbinom američkih vojnika koji su još u Iraku bavi novi film Briane de Palme 'Redacted'.


'In the Valley of Elah', r:Paul Haggis, trailer

Uz talijanske  'Nessuna qualita agli eroi' Paola Franchia i 'Il dolce e l'amaro', u kojem redatelj Andrea Porporati daje potresan prikaz djelovanja mafije, potresno se brutalnošću, ali onom policijskom bavi i čovjek čiju ste retrospektivu nedavno imali priliku gledati u Zagrebu i u Rijeci -  Youssef Chahine, s filmom 'This Is Chaos'. Ostatak 'jakih europskih snaga' čine španjolski 'En la cuidad de Sylvia' autorskog dvojca Pilae Lopez De Ayala i Xavier Lafitte, potom francuski 'La Graine et le mullet' Abdellatifa Kechichea, potom francusko-španjolsko-talijanska koprodukcija 'Les Amours d'Astree et de Celadon' Erica Rohmera. U konkurenciji je i '12' novi film Nikite Mikhalkova, s njim u glavnoj ulozi, sudska drama u kojoj jedan od porotnika uspije u vlastito viđenje suđenja uvjeriti i ostalih 11.

Direktor festivala Mueller obožava azijski film, pa ne čudi da je u konkurenciji i 'The Sun Also Rises', 'kineskog Kusturice' Jianga Wena /naslovna/; potom 'Glory to the Filmmaker' kultnog Japanca, poznatog po krvavim trilerima, ali i poetskim dramama - Takeshija Kitana, kao i 'Sukiyaki Western Django' - posveta špageti vesternima u kojoj kultni redatelj horora Takashi Miike u cameo ulozi angažira i Quentina Tarantina.  Potonji je pak, kum posebne incijative odavanja počasti špageti vesternima koji će ove godine biti predstavljeni u tradicionalnom programu 'Tajna povijest talijanskog filma'.


'Sukiyaki Western Django', r:Takashi Miike, trailer

***Venice Masters - izvan konkurencije***

6 naslova koji, po riječima direktora festivala, spadaju među najvažnije filmove godine, ali za njih nije bilo mjesta u konkurenci bit će prikazani u programu 'Venice Masters'.

U toj su grupi novi krimić Woody Allena 'Cassandra's Dream', u kojem igraju Colin Farrell i Ewan McGregor, ali i naslov s novom Woodyevom muzom Scarlett Johansson - 'The Nanny Diaries', komedija Shari Springer BermanRoberta Pulcinija o studentici koja radi kao dadilja u bogatoj obitelji.


The Nanny Diaries, r:Shari Springer Berman & Robert Pulcini

Van borbe za nagrade završio je i veliki Claude Chabrol, s filmom 'La Fille coupée en deux', u kojem glume Mathilda May i Ludivine Sagnier, a u istoj je grupi i jedan film u hrvatskoj (ko)produkciji -  'The Hunting Party' Richarda Sheparda, kod nas najavljivan pod radnim naslovom 'Praznik u Bosni'. U njemu Richard Gere kao novinar po Bosni traži ratnog zločinca koji izgleda baš kao Karadžić, a u castingu ima i hrvatskih imena – Ljubomir Kerekeš, Kristina Krepela, te Aleksandra Grdić koja je angažirana ne bi li pokazala svoje, tada još stare, grudi.


'The Hunting Party', r: Richard Shepard, trailer

Na programu su još i selekcije Orizzonti (Horizonti) koje predstavljaju nove trendove na filmu, kako igranom, tako i dokumentarnom, a čijim žirijem u sastavu Frederick Wiseman, Hala Alabdalla Yakoub, Giorgia Fiorio, Ulrich Gregor predsjeda Gregg Araki, te ona za kratkiše Corto Cortissimo, među kojima će najbolje birati Yasmine Kassari, Roberto Perpignani i predsjednik žirija François-Jacques Ossang. Američki producent Bill Mechanic (bivši čelnik Foxa, otpušten jer je izgurao nekomercijalni 'Klub boraca') predsjedavat će žiriju za Lav budućnosti, nagradi za debitantske filmaše, a čiji su članovi još Rupert Everett, Randa Chahal, Liu Jie i Valeria Solarino.

Trebalo bi ponoviti i da Tim Burton dobiva Zlatnog lava za životno djelo, kojim povodom će se odvrtiti i posebna 3-D projekcija njegove 'Božićne noćne more', dok je drugi laureat talijanski artist, Bernardo Bertolucci, koji će primiti specijalnog Zlatnog lava za minuli rad.  

Festival počinje u nedjelju, 29. kolovoza, a do nove porcije venecijsnskih novosti oko možete baciti na službeni sajt festivala, tj. ovdje.

Komentari

Nema komentara.