Willy osvojio Animafest - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Willy osvojio Animafest

Willy osvojio Animafest

Topla, zabavna i pomalo apsurdna priča o punašnom Willyju osvojila je srca žirija i publike i Grand prix Animafesta 2012.

s.p. 03.06.2012 0 komentara

Willy osvojio Animafest

Grand prix 22. Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb dobio je lutka-film 'Oh Willy...' autora Emme De Swaef i Marca Jamesa Roelsa. Film nastao u belgijsko-francusko-nizozemskoj koprodukciji šarmantna je priča o punašnom Willyu koji se u svojim 50-im godinama vraća u nudističku koloniju u kojoj je odrastao da bi se brinuo o umirućoj majci. Film je rađen s fantastičnim lutkama napravljenim od vune i drugih prirodnih materijala. Nagradu je žiri objasnio riječima: 'Priča ovoga filma dojmljiva je i ljudska, topla i apsurdna. Dobro je režiran, humorističan i pun iznenađenja.'

Nagrada Zlatni Zagreb pripala je filmu 'Kakav divan dan' oskarovskog kandidata Dona Hertzfeldta iz SAD-a uz objašnjenje da se radi o o 'izvanredno lijepom filmu koji se koristi različitim tehnikama te jednostavnim sredstvima znalački izražava kompleksne emocije.' Latvijski film 'Ursus' autora Reinisa Pētersonsa dobitnik je Nagrade Zlatko Grgić za najbolji prvi film. Žiri ga je opisao kao šarmantan i dojmljiv film koji obećava još bolji drugi film. Filmovi: 'O svinjokolji' Simonea Massia, 'Veliki zec' Atsushia Wade, 'Romansa' Georgesa Schwizgebela, 'Beluga' Shina Hashimotoa i 'Bobby Yeah' Roberta Morgana dobili su posebne nagrade članova žirija.


'Oh, Willy', trailer.

Tročlani žiri Studentskog natjecanja i Natjecanja namjenskih filmova dodijelio je Nagradu Dušan Vukotić finskom filmu 'Rojenje' autora Jonia Männistöa koji dolazi iz Umjetničke akademije Turku, inače dobitnice ovogodišnje Animafestove nagrade na najbolju školu. Žiri je osvojio predivan prikaz noćne more o životu i kukcima. Posebna priznanja dodijeljena su filmovima 'Kako je nastao Longbird' Willa Andersona iz Velike Britanije zbog inteligentnog prikaza borbe između stvorenja i stvoritelja, 'Dječak žvaka' japanskog autora Masakia Okude zbog 'energičnog ritma i prštavog dizajna' i 'Blizanci' Petera Budinskog iz Slovačke za sirov i duhovit prikaz fizičke i moralne dvojnosti. Zbog svog 'humora i učinkovitosti u prenošenju direktne i jasne informacije' žiri je 'Priču o nafti' Petea Bishopa iz Velike Britanije proglasio najboljim namjenskim filmom Animafesta 2012.

I žiri natjecanja filmova za djecu izabrao je svoje favorite. Glavnu nagradu dobio je film 'Rabljeno' Isaaca Kinga iz Kanade uz objašnjenje kako se radi o 'aktualnoj priči namijenjenoj jednako djeci kao i odraslima koja nudi puno odgovora, ali postavlja još više pitanja' te uz pohvalu zahtjevne i dojmljive animacije. Posebne su nagrade dodijelili filmovima 'Tko je tamo?' Vande Raýmanove iz Slovačke i 'Svjetlo' Yute Sukegawe iz Japana. Miljenik gledatelja je također 'Oh, Willy' koji je osvojio Nagradu publike. U nedjelju će se prikazati izbor nagrađenih filmova u sklopu projekcije Best of Animafest u 20.00 sati u kinu Europa.

Popis svih nagrada Animafesta 2012.:

Grand prix i Mr. M – Nagrada publike
OH WILLY…, Emma De Swaef, Marc James Roels, Belgija, Francuska, Nizozemska, 2011.

Nagrada Zlatni Zagreb
KAKAV DIVAN DAN / IT'S SUCH A BEAUTIFUL DAY, Don Hertzfeldt, SAD, 2011.

Nagrada Zlatko Grgić
URSUS, Reinis Pētersons, Latvija, 2011.

Posebne nagrade žirija Velikog natjecanja
O SVINJOKOLJI / ABOUT KILLING THE PIG, Simone Massi, Italija, 2011.
VELIKI ZEC / THE GREAT RABBIT, Atsushi Wada, Francuska, Japan, 2011.
ROMANSA / ROMANCE, Georges Schwizgebel, Kanada, Švicarska, 2011.
BELUGA, Shin Hashimoto, Japan, 2011.
BOBBY YEAH, Robert Morgan, Velika Britanija, 2012.

Nagrada Dušan Vukotić
ROJENJE / SWARMING, Joni Männistö, Finska, 2011.

Posebna priznanja žirija Studentskog natjecanja i Natjecanja namjenskih filmova
KAKO JE NASTAO LONGBIRD / THE MAKING OF LONGBIRD, Will Anderson, Velika Britanija, 2011.
DJEČAK ŽVAKA / A GUM BOY, Masaki Okuda, Japan, 2010.
BLIZANCI / TWINS, Peter Budinský, Slovačka, 2011.

Najbolji namjenski film
PRIČA O NAFTI / OIL STORY, Pete Bishop, Velika Britanija, 2010.

Najbolji film za djecu
RABLJENO / SECOND HAND, Isaac King, Kanada, 2011.

Posebna priznanja žirija Natjecanja filmova za djecu
TKO JE TAMO? / WHO’S THERE?, Vanda Raýmanová, Slovačka, 2010.
SVJETLO / THE LIGHT, Yuta Sukegawa, Japan, 2010.

Komentari

Nema komentara.