Stripovski i dokumentarni Animafest - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Stripovski i dokumentarni Animafest

Stripovski i dokumentarni Animafest

Na ovogodišnjem dugometražnom Animafestu prevladavaju filmovi crtani rukom, radovi bazirani na stripovima i slikovnicama te dokumentarni filmovi.

Goran Trivić 29.05.2013 0 komentara

Stripovski i dokumentarni Animafest

Održana je presica povodom skorog početka Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb, posvećenog dugometražnom animiranom filmu. U konkurenciji za glavnu nagradu festivala, Grand prix, nalazi se devet dugometražnih animiranih filmova. O najboljem će filmu odlučivati tročlani žiri. Stalni program Svjetska panorama ove godine broji pet dugometražnih naslova, dok je programska cjelina Majstori animacije ove godine posvećena stogodišnjici norveškog animiranog filma te donosi dosad najveću retrospektivu norveške animacije u nas.

Povijesni trenutak ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju Animafest obilježava opsežnim programom Was ist Europa?, a ništa manje bogat program očekuje djecu i mlade, koji će, osim u filmovima, moći uživati u Animafestovu centru Pčelica u zagrebačkom Centru Kaptol, gdje će se održati i dvije zanimljive radionice. U sklopu programa Animafest Pro, namijenjenog profesionalcima iz područja filma i animacije, održat će se Regionalni forum za razvoj projekata (pitching forum), niz predavanja, razgovori s autorima te produkcijske analize. Ove se godine prvi put organizira i radionica videoigara. Popratni program Animafesta obuhvaća programe realizirane u suradnji sa zagrebačkim Muzejom suvremene umjetnosti – Animation goes MSU (projekcije filmova na medijskoj fasadi muzeja) i izložbu Ivana Marušića Klifa Volim crtiće. Još će dvije izložbe obogatiti popratni program Animafesta – izložba crno-bijelih stripova Alois Nebel: Moj život i interaktivna izložba nezavisnih videoigara Level up!


'Ernest i Celestina', trailer.
 
Ovogodišnji Animafest Zagreb počinje nekoliko dana kasnije nego što je to uobičajeno, u utorak 4. lipnja i traje do nedjelje 9. lipnja. Filmovi će se prikazivati u kinima Europa i Cineplexx Centar Kaptol, dio programa bit će prikazan i na medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti, a popratni programi održavat će se u nekoliko gradskih galerija.

'Ove godine za Veliko natjecanje sveukupno je prijavljeno 65 filmova, a među njima smo izabrali najbolje predstavnike široka spektra autorskih pristupa i tema. Tražili smo intrigantne i zanimljive filmove koji će nas učiniti pametnijim i boljim ljudima. Više od 90% programa čine filmovi crtani rukom, s puno ljubavi, a tematski su se iskristalizirale dvije grupe: filmovi bazirani na stripovima i slikovnicama te dokumentarni filmovi. Svih devet filmova u Velikom natjecanju vrijedno je odlaska u kino, a predvodi ih film otvorenja 'Ernest i Celestina', izabran upravo zbog toga što govori o prevladavanju međurasnih razlika', predstavio je Daniel Šuljić konkurentski program festivala, u kojem se nalazi i 'Autobiografija lažljivca: Neistinita priča o montipajtonovcu Grahamu Chapmanu', o životu preminulog člana i osnivača slavnih Monty Pythona, Grahama Chapmana.

Gledat ćemo jedan od najuspješnijih japanskih animiranih filmova, anime 'Djeca-vukovi', ponešto drugačiju priču namijenjenu odraslijoj publici – 'Tatsumi' o istoimenom crtaču mangi za odrasle, španjolski film 'Bore' o prijateljstvu u starijim godinama, talijansku vizualno raskošnu adaptaciju Collodijeve priče 'Pinocchio', najnoviji film slavnog francuskog autora Jean-Françoisa Laguionieja, 'Slika', te francusko-belgijski film i autobiografsku priču južnokorejskog animatora Junga 'Usvajanje odobreno'. Crni biser Velikog natjecanja Animafesta film je 'Duhovi prošlosti'. Više informacija potražite na službenim stranicama Animafesta.

Komentari

Nema komentara.