Ernest i Celestina otvorili Animafest - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Ernest i Celestina otvorili Animafest

Ernest i Celestina otvorili Animafest

Neodoljivim filmom i biserom europske animacije 'Ernest i Celestina' u kinu Europa je otvoren Animafest Zagreb 2013.

s.p. 04.06.2013 0 komentara

Ernest i Celestina otvorili Animafest

Projekcijom nagrađivanog animiranog filma iz Velikog natjecanja 'Ernest i Celestina' u utorak se u 20 sati u kinu Europa otvara Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb. Nešto prije same projekcije, kojoj će prisustvovati i jedan od triju autora, Benjamin Renner, okupljenim će se ljubiteljima autorske animacije obratiti festivalske producentice Vjera Matković i Olinka Vištica te umjetnički ravnatelj Daniel Šuljić. Festival će svojim dolaskom podržati i otvoriti ponovno izabrani gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić, te Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra.
 
Iste večeri u kinu Europa u 22 sata održat će se projekcija južnokorejskog hladnokrvnog trilera 'Kralj svinja' autora Sang-hoa Yeuna. Riječ je o odvažnom, uznemirujućem i nasilnom animiranom filmu o zlostavljanju, društvenom statusu i klasnim razlikama. Iako se Animafest Zagreb 2013. službeno otvara u 20 sati, filmske projekcije počinju od jutra u Cineplexx Centru Kaptol, a među njima izdvajamo jedan od najgledanijih animiranih filmova u estonskoj povijesti, 'Lota i tajna mjesečevog kamena'. S obzirom na to da je film sinkroniziran na hrvatski, bit će to prava poslastica za djecu od tri godine i starije. Niz filmova za djecu i mlade nastavlja 'Slika', očaravajući francuski film u kojem se napeta radnja događa unutar umjetničke slike, ujedno i jedan od devet kandidata za Grand prix Animafesta.  


'Debeo, ćelav i onizak', trailer.
 
Najbolje od europskog kratkog formata nove produkcije prikazuje program Cartoon d’Or u 18 sati. Među pet odličnih filmova nalazi se i 'Oh Willy...' prošlogodišnji dvostruki pobjednik Animafesta (Grand prix i Nagrada publike). Filmski program u utorak u Cineplexx Centru Kaptol zatvaraju dva dugometražna filma – 'Tito na ledu', iznimno zanimljiva adaptacija istoimenog stripa i putovanje po zemljama bivše Jugoslavije u potpunosti napravljeno od otpadaka: izgorjele cigarete, WC-papir, sve je to postalo dio paralelnog podzemnog svemira u kojem se preklapaju snovi, stvarnost i animacija. Kolumbijsko-francuska crna komedija 'Debeo, ćelav i onizak' priča o usamljenom 46-godišnjaku Antoniju, koji je uvjeren kako je njegov životni neuspjeh posljedica njegova izgleda: on je proćelav, nizak i debeo. Film je rađen istom tehnikom kao i 'A Scanner Darkly', odličan film Richarda Linklatera.

Osim vrhunskog filmskog programa, Animafest svake godine šest festivalskih dana ispuni i zanimljivim popratnim programom. Jučer je u Galeriji Forum otvorena interaktivna izložba LEVEL UP!, koja prvi put u Zagrebu predstavlja svijet animacije nezavisno produciranih videoigara. S dvadeset recentnih radova etabliranih studija indie scene publika će se moći poigrati sve do 8. lipnja, svakog dana od 10 do 20 sati. Koristimo priliku i da vas podsjetimo na Animation goes MSU!, projekcije 16 animiranih radova na medijskoj fasadi MSU-a u Novom Zagrebu.

Komentari

Nema komentara.