Od Zagreba do Zadra - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Od Zagreba do Zadra

Od Zagreba do Zadra

Završen je Supertoon, Restart poziva u školu, RAF ima natječaj, a Zadar još jedan festival.

Goran Trivić 14.08.2013 0 komentara

Od Zagreba do Zadra

Dodjelom nagrada i projekcijom nagrađenih fimova u Šibeniku je završio 3. međunarodni festival animacije SUPERTOON. U šest festivalskih dana, na šest lokacija u Šibeniku prikazano je tristotinjak filmova, od čega 121 u natjecateljskom programu. Žiri u sastavu Anna Ida Orosz, Wiktorija Pelzer i Simon Bogojević Narath dodijelio je glavnu festivalsku nagradu u kategoriji kratkometražnog animiranog filma 'Fliperu' Šibenčanina Darka Vidačkovića. U kategoriji kratkometražnog igranog filma svaki je član žirija dodijelio posebno priznanje: Wiktorija Pelzer dodijelila je posebno priznanje filmu 'Rabbit and Deer' mađarskog autora Pétera Vácza, Simon Bogojević Narath filmu 'The Animation Tag Attack' njemačkog autora Christena Bacha, a Ana Ida Orosz nagradila je film 'The Wind' njemačkog autora Roberta Löbela.  
 
U kategoriji animiranog glazbenog videa, žiri je najboljim ocijenio stop-animacijski spot poljskog dvojca Kijek/Adamski za 'Katachi' japanskog glazbenika Shogoa Tokumarua. Posebna priznanja u kategoriji animiranog glazbenog videa žiri je dodijelio filmu 'Giving Me a Chance' (Gotye) Nachoa Rodrígueza i Gine Thorstensen i animacijskom studiju Megaforce za 'Is Tropical' (The Greeks). Glavna nagrada u kategoriji animiranih filmova za djecu i mlade dodijeljena je francuskom animiranom filmu 'The Little Blond Boy With a White Sheep' Eloia Henrioda. Uranjamo u imaginaciju dječaka, što je uvijek mnogo privlačnije od stvarnosti. Riječ je o filmu prekrasnih vizuala u akvarelu, a priča je ispričana s mnogo suptilnog humora, što je čini jednako privlačnom za djecu i za odrasle, stoji u objašnjenju žirija. Posebno priznanje u kategoriji za djecu i mlade pripalo je filmu 'On the Wing' autorice Vere Myakisheve.
 
Restart poziva sve zainteresirane da se prijave na Školu dokumentarnog filma koja će se pod vodstvom stranih i domaćih tutora održavati u Zagrebu od 03. listopada 2013. do 17. siječnja 2014. Škola dokumentarnog filma zamišljena je kao tromjesečni intenzivni program uz međunarodne i domaće tutore koji će polaznicima pružiti osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarca. Polaznici će tijekom tri mjeseca raditi na dokumentarnom filmu kroz seriju posebno osmišljenih vježbi, a završna vježba, ujedno je i kratki dokumentarni film. Nakon završetka Škole, Restart laboratorij, producirat će najuspješnije ideje uz stručnu pomoć i individualni rad mentora.

Redovni Restartovi tutori Škole dokumentarnog filma su Ana Hušman, Nebojša Slijepčević, Oliver Sertić i Igor Bezinović. Posebna predavanja (vježbe) održati će snimateljica Dinka Radonić, producentica Vanja Jambrović, tonski snimatelj i dizajner zvuka Davor Tatić te montažer Vladimir Gojun. Gostujući tutori koji su potvrdili dolazak su: nizozemski redatelj John Appel, češki redatelj Filip Remunda i srpski redatelj i producent Boris Mitić. Rok za prijave je 02. rujna 2013., a prijavnica i osnovne informacije nalaze se na web stranici: www.restarted.hr/skola. Prezentacija ŠKOLE (tzv. info dan) održat će se 03.09.2013. u 20 sati u Net kulturnom klubu Mama, Preradovićeva 18, 10000 Zagreb i obavezan je za sve prijavljene. Sva pitanja uputite na skola@restarted.hr
 
Od 24.08 do 31.08. u Zadru će se na Avvantura Festivalu Film Forum Zadar okupiti ljubitelji i profesionalci filma i cijeli tjedan uživati u zanimljivim filmskim druženjima i naslovima: od novih arthouse filmova, prvijenaca, dokumentaraca, kratkih filmova, mainstream naslova. Filmove glavnoga programa, u koji ulaze europske koprodukcije, ocjenjuje renomirani međunarodni stručni žiri u sastavu: Arta Dobroshi, Krzysztof Zanussi, Shigeru Umebayashi, Dean Šoša i Christian Jeune. Detalje o programu možete pogledati ovdje.
 
Revija amaterskog filma raspisala je natječaj za sljedeće izdanje. Prijavnicu možete skinuti na http://revijaamaterskogfilma.hr/component/content/article/63-novosti/238-prijave-2013, a tu su i ostale informacije u vezi uvjeta prijave.

Komentari

Nema komentara.