RAF, FRKA, MM i 25FPS - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      RAF, FRKA, MM i 25FPS

RAF, FRKA, MM i 25FPS

Čeka nas jubilarni RAF s filmovi Von Triera i Menzela, FRKA predstavila mlade talente, a Srđan Šarenac uvodi nas u 'Selo bez žena'.

s.p. 06.04.2011 0 komentara

RAF, FRKA, MM i 25FPS

Revija amaterskog filma – RAF ove se godine održava jubilarni deseti put i to od 17. do 23. travnja u Teatru &TD (Studentski centar, Savska 25) u Zagrebu. U sedam dana trajanja unutar glavnog programa bit će prikazano gotovo 200 filmova. U već tradicionalnom programu 'RAF-ovci su odrasli' ove godine prikazuje se 'Etida' Luke Hrgovića, zatim studijski rad 'Dokumentarni film' Igora Bezinovića, dokumentarci 'Kelti' i 'Bojan' Đure Gavrana te film 'Tjeskoba' Damira Čučića. Autorski par Ivan Ramljak i Marko Škobalj napravili su eksperimentalni film 'In Utero' koji je umalo ušao na respektabilni Rotterdam Film Festival, ali će zato zasigurno biti prikazan na RAF-u.

U posebnom programu prikazat će se studentski filmovi Larsa von Triera, Jiříja Menzela, Andreja Wayde i Thomasa Vinterberga, te program prvih snimaka, kadrova i filmova snimljenih na području bivše Jugoslavije. Za filmske znalce dovoljno je spomenuti dr. Karela Grossmana iz Slovenije, Antona Valića iz BiH, makedonsku braću Manaki, Čiča Iliju Stanojevića iz Srbije te hrvatske predstavnike Josipa Karamana i Josipa Hallu. Prikazat će se i presjek autora i filmova koji su obilježili dosadašnjih 9 godina RAF-a: 'Zlatne čaklje' legendarnog sinjskog fajtera Bore Leeja, kratki filmovi Stranke dobrih ljudi iz Kutine, te filmovi Vladimira Protića iz Beograda koji su na You Tubeu postigli nezapamćen uspjeh i gledanost. Unutar RAF Specijala prikazuje se konceptualni dokumentarac o Mici Trofrtaljki – 'Mica i druge priče' autora Milana Nikodijevića.

Svečanom dodjelom nagrada u nedjelju je na ADU u Zagrebu zatvorena 9. filmska revija kazališne akademije - FRKA 9. Žiri u sastavu: Goran Tribuson, Nina Violić, Boris T. Matić, Sandra Botica Brešan, Mario Kokotović i Zvonimir Jurić jednoglasno je Grand Prix, odnosno nagradu za najbolji film dodijelio ostvarenju redateljice Sonje Tarokić, filmu 'Kurvo!'. Marina Ređepović proglašena je najboljom glumicom, a najboljom redateljicom proglašena je Hana Jušić za svoj film 'Zimica'. Jana Plećaš pokupila je nagradu za snimanje u istom filmu. Nagradu za najbolji scenarij odnio je Robert Knjaz za film 'Gostovanje', a Barbara Jukopila je proglašena najboljom producenticom za isti film. Žiri je odlučio da je najbolji glumac Filip Križan u filmu 'Brat moj' (r. Darijo Lonjak). Lea Mileta za film 'Adieu, N' (r. Barbara Vekarić) dobila je nagradu za najbolju montažu, a posebno priznanje žirija za oblikovanje zvuka dodijeljeno je Frani Homenu za film 'Dva' (r. Andrija Mardešić).


'Selo bez žena', trailer.

U četvrtak, 7. travnja, u 21 sat, u Dokukinu se održava gostovanje bosanskohercegovačkog redatelja Srđana Šarenca koji će osobno predstaviti svoj dugometražni film 'Selo bez žena' nastao u francusko-hrvatsko-srpskoj koprodukciji. Nakon projekcije gledatelji će moći razgovarati s redateljem. Već tradicionalno, prikazat će se i neki njegovi stariji i uspješni radovi pa će se u 19 sati moći vidjeti kratkometražni film 'Selma' o Selmi Borić iz legendarne pjesme Bijelog Dugmeta te epizoda iz trodijelnog serijala o legendarnim sarajevskim Nadrealistima 'Šta bi reko doktor Arsla Ba?' 

U programu 'PRIRODA, MULTI-MEDIJ I VIRTUALNOST' (u sklopu 20. DHF-a) će se 6. travnja, s početkom u 16.30 sati, u MM centru ugostiti dobitnika nagrade Zlatni Oktavijan za životno djelo, Vatroslava Mimicu. Održat će se projekcija njegovih animiranih filmova, te razgovor s autorom kojeg će voditi Ivan Ladislav Galeta. Ulaz je besplatan!

Udruga za audiovizualna istraživanja 25 FPS organizira uvodnu radionicu za rad sa softverom Max/MSP/Jitter koja će se održavati od 9. do 13. svibnja u Zagrebu u konferencijskoj dvorani POGON-a (Kneza Mislava 11, I. kat). Max/MSP/Jitter posljednjih je nekoliko godina postao nezaobilazan alat na području multimedije i multimedijalnih umjetnosti. Radionicu će voditi nizozemski umjetnik i kustos Gideon Kiers, osnivač audiovizualnog kolektiva Telcosystems i The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, član kustoskog tima festivala Sonic Acts i umjetničkog odbora organizacije Baltan Laboratories. Prijave na radionicu traju do 15. travnja i mogu se poslati na adresu mirna@25fps.hr. Više informacija o radionici potražite na internetskoj adresi www.25fps.hr.

Komentari

Nema komentara.