Četiri bombe iz bristolske kuhinje - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Četiri bombe iz bristolske kuhinje

Četiri bombe iz bristolske kuhinje

Nakon rastave od Dreamworksa i udaje za Sony, bristolski studio Aardman opet plovi s 4 nova i vruća crtića. Režiraju legende Lord, Box, Park i Baynham.

p.h. 19.06.2007 0 komentara

Četiri bombe iz bristolske kuhinje

Pet mjeseci nakon konačnog raskida s Dreamworksom i dva mjeseca nakon sklapanja trogodišnjeg braka sa Sony Picturesom, studio Aardman je otkrio platu novih projekata, njih čak 4 komada, mahom odabranih pod budnom paskom nove kreativne direktorice u bristolskom štabu (ex BBC-jevke) Sarah Smith koja je u studio došla krajem 2006. Smithova kreće punom parom naprijed, najavivši 4 visokointeligentna, interesantna i žanrovski potpuno različita animirana projekta od kojih bi neki trebali udariti po svjetskim box officeima već krajem 2008.

Prvi je na tapeti 'The Cat Burglars' koji nastaje u režiji Stevea Boxa ('Wallace i Grommit u velikoj povrtnoj zavjeri') i prema scenariju prokušanog tandema Matthew Graham/Ashley Pharoah koji su zanat pekli, između ostalog i na nekoliko epizoda britanskog policijskog serijala 'Life on Mars'. U fokusu crtića je ekipa divljih mačjih prijestupnika specijaliziranih za krađu mlijeka. Tehnika u kojoj će mačke oživjeti je claymation i stop animacija, a crtić će kombinirati komičnu akciju tipa 'Wallace i Grommit' sa stilizacijama koje bi mačkama i ambijentu trebale podariti karizmu 'Oceanovih 11'. Box je obećao publici pravo animirano osvježenje i opisao crtić kao 'obiteljskog Tarantina'. Nešto zanimljivo se krčka i u kuhinji Nicka Parka, koredatelja 'W&G'. Još se ne zna o čemu se radi, osim da će biti potpuno drugačije od svega što je dosad režirao.

I polovica dua zaslužnog za utemeljenje Aardmana, Peter Lord vraća se u redateljski stolac po prvi puta nakon 'Pobune u kokošinjcu' (2000). Lord će režirati komičnu avanturu koja se bazira na seriji knjiga 'Pirates' mladog britanskog pisca, arheologa i antropologa Gideona Defoea. Defoeov tekst scenaristički će obraditi britanski duo Andy Riley i Kevin Cecil, scenaristi simpatičnog ABC-jevog animiranog serijala 'Slacker Cats' o dvije lijena i bezperspektivna mačka s kauča. Defoeov 'gusarski opus' uključuje epizodu o putovanju Charlesa Darwina, epizodu s kapetanom Ahabom, objavljenu u SAD-u (zbog bolje prođe Moby Dicka preko bare), epizodu s komunistima, te još neobjavljene Napoleonove avanture no još se ne zna koja je od storija zapela za oko utemeljitelju Aardmana.

I jedan od scenarista 'Borata', Peter Baynham radi punom parom u bristolskom studiju. Baynham režira božićnu priču 'Operation Rudlolph', animirani akcijaner koji ima pokazati Djeda Mraza i njegove pomoćnike kao visokokoordiniranu hi tech vojnu skupinu.

Sad kad smo vam dali četverostruki razlog za dobru pijanku, evo i jednog za zabrinutost i tugu. 'Crood Awakening', projekt koji je trebao sljubiti majstorstva Aardman studija s genijalnošću Johna Cleesea do daljnjeg je stopiran jer se Aardman i Dreamworks ne mogu dogovoriti oko podjele prava.

NASLOVNA: Creature Comforts, 1989, r. Nick Park

Komentari

Nema komentara.