Kineski izum: komunistička anima - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Kineski izum: komunistička anima

Kineski izum: komunistička anima

Lik zvani Pan u obiteljskoj priči o građanskom ratu – ne, drugovi, to nije film Guillerma del Tora, nego komunistička epopeja o borbi za slobodu.

s.p. 06.11.2007 0 komentara

Kineski izum: komunistička anima

Kakav 'Shrek', 'Pocahontas' i ostale holivudske limunade... Kinezi su pripremili crtić koji ima ono što svi ovi nemaju – razvijenu klasnu svijest. 'Blistava crvena zvijezda' priča je o dječaku Panu koji pomaže kineskoj komunističkoj vojsci u borbi protiv zlog zemljoposjednika koji vlada selom. Panov otac bori se u građanskom ratu protiv nacionalističkih snaga i sudjeluje u legendarnom Dugom maršu, a majka mučenički pogiba za vrijeme oslobađanja sela.

Film se temelji na istoimenom kineskom igranom filmu iz 70-tih, akciću rađenom u stilu jugoslavenskih 'Otpisanih'. Nastao prema djelu kineskog pisca Lija Xintiana, film je bio veliki kineski hit i zadnjih 30 godina je jedan od obveznih tamošnjih dječjih klasika.

Ova 85-minutna animirana obrada rađena je ručnom animacijom koja podsjeća na stil japanskog animatora Hayaoa Miyazakia. Likovi izgledaju kao klinci iz japanskih anima, ali sa bitnom stilskom razlikom – umjesto cool odjeće nose SMB uniforme i crvene petokrake, baš kao ekipa iz domaćih partizanskih filmova. Iako je igrana verzija bila sirova propaganda, u animiranom je ublažena ideološka strana filma i stavljen naglasak na obitelj i prijateljstvo.


'Blistava crvena zvijezda', r: Dante Lam, trailer

Crtić je nastao u suradnji između hongkonške firme Puzzle Animation Studio i filmskog studija Kineske narodno-oslobodilačke vojske, a rezultat je prilično moderan film koji je koštao 2 milijuna dolara. Predsjednik Puzzle Animationa, Chin Yiu-Tong, izjavio je da je htio učiniti 'nešto za kinesku animaciju', pa se, eto, prihvatio posla s drugovima iz Armije. Puzzle Animation inače stvara i producira filmove i serije u 2D i 3D tehnologiji, a sljedeće godine predstavit će 'Storm Rider Clash', animirani film o borilačkim vještinama koji se temelji na popularnom strip serijalu.
 
Kina ima oko 250 milijuna djece (milijun više-manje), pa su strani, osobito japanski crtići vrlo popularni. Kineska filmska industrija cvjeta (pazi tržišta!), ali nikad nije bila jaka u animaciji kao susjedna japanska. Kako bi spasili domaću animatorsku branšu, vlasti su posegnule za zabranom i ukinule sve strane crtiće u udarnim televizijskim terminima. No, mali Kinezi su već navikli na američke i ine crtane hitove, pa im se više ne mogu prodati staromodni crtići. Zato su producenti 'Blistave crvene zvijezde' za sinkronizaciju angažirali popularni ženski pop duo Twins.

Film je 1. listopada imao svoje uspješno otvaranje u Kini, a 25.11. očekuje se i premijera u Hong Kongu. To će biti i glavni test prije eventualne distribucije u ostatku svijeta – ako film dobro prođe u Hong Kongu koji ima jaku demokratsku tradiciju, onda možda uspije i na ostalim kapitalističko-konzumerističkim tržištima.

Komentari

Nema komentara.