ETNOFILm i EUropa - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      ETNOFILm i EUropa

ETNOFILm i EUropa

Počinju 4. ETNOFILm i Dani europskog filma, otvara se Cineplexx Centar Kaptol, a završen je posljednji Queer Zagreb.

s.p. 02.05.2012 0 komentara

ETNOFILm i EUropa

4. ETNOFILm festival u organizaciji Etnografskog muzeja Istre počinje 3. svibnja. U natjecateljskoj konkurenciji će se prikazati 24 filma domaće i svjetske produkcije. U popratnom programu počela je radionica vizualne antropologije, a održat će se i predstavljanje knjiga, okrugli stolovi, izložbe i tulumi. Specijalni gosti festivala su svjetski priznati profesori antropologije Jay Ruby i Marcus Banks. Sve projekcije su besplatne.

Prvi dan festivala počinje u 10 sati, kada će se održati prezentacija radionice 4. ETNOFILM festivala i antropološke filmske radionice s budimpeštanskog Central European University. Festival će se svečano otvoriti u 19.30 sati, nakon čega će se prikazati još dva filma iz konkurencije: 'Divlje sjećanje' i 'Gorko korijenje: kraj mita iz Kalahari pustinje'. Tijekom dana projekcijama će se pridružiti autori filmova 'Glad', 'Druga Europa' i 'Gorko korijenje: kraj mita iz Kalahari pustinje'. Sve dodatne informacije vezane uz program, filmove i festival mogu se pronaći na stranici www.etnofilm.com.

Podsjećamo da se u organizaciji Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj i Kulturnog kluba od 2. do 9. svibnja 2012. u Zagrebu, Rijeci i Puli i održavaju Dani europskog filma. Više informacija potražite na http://www.delhrv.ec.europa.eu/?lang=hr&content=4053

Nakon što je u nedjelju obilježeno desetljeće djelovanja Queer Zagreba, izvedbom remek djela jednog od najpoznatijih koreografa Europe, Raimunda Hoghea, završeno je deseto, ali ujedno i posljednje izdanje festivala. U nedjelju je svečanim događajem u zagrebačkom HNK održana svojevrsna komemoracija QueerZagreb festivala i njegovog posljednjeg izdanja, pri čemu je u HNK-u izložena cvjetna instalacija Saše Šekoranje uz knjigu dojmova, poklon Queeru. S izvedbom nekoliko dobro poznatih hitova nastupio je i LeZbor, a prikazao se i kratki film nastao u produkciji Domina o deset godina Queer Festivala.


'7 seX 7', trailer.

Na WorldFest Houstonu nagrađeno je nekoliko hrvatskih filmova, a među njima i čak tri filma Irene Škorić. Njezin erotski omnibus '7 seX 7' osvojio je srebrnu nagradu za debitantski igrani film, a dugometražni dokumentarni film 'Berislav Š. Proces' osvojio je prvu platinastu nagradu za najbolji scenarij. Srebrnom nagradom nagrađen je i njezin kratkometražni film 'Rastanak 2' u produkciji Akademije dramske umjetnosti, koji je svojevrsni nastavak njezina nagrađivanog 'Rastanka' (2008). Nagrađena je i drama 'Lea i Daria' Branka Ivande. Ova biografska priča o dječjim kazališnim zvijezdama nagrađena je dvama posebnim priznanjima žirija, koje su primili scenograf Ivo Hušnjak i producentica Lidija Ivanda.

U suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti, udruga pod nazivom ‘Djeca susreću umjetnost’ organizira pilot projekt na temu filma. U šest filmskih dana prikazat će po dvije projekcije odabranih europskih filmova iz produkcije namijenjene djeci vrtićke i osnovnoškolske dobi, te će se izvesti ukupno 52 stručne radionice. Glavni partner projekta je Muzej suvremene umjetnosti u čijem Art-kinu Metropolis se prikazuju filmovi, dok se radionice odvijaju u muzejskim edukacijskim prostorima. Bit će prikazana dva animirana filma ‘Kerity - kuća tajni’ i ‘Tri razbojnika’, tri igrana filma ‘Vratar Liverpoola’, ‘Krokodili’ i ‘Tomboy’ te domaći dokumentarni film ‘Oblak’.

Iako projekcije u novom kinu Cineplexx Centar Kaptol započinju već u subotu poslijepodne, kino će službeno biti otvoreno u srijedu, 2. svibnja, svečanom premijerom hrvatskog filma 'Korak po korak' redateljice Biljane Čakić Veselič. U ovoj snažnoj priči o hrabrosti jedne žene glavne uloge su ostvarili Ksenija Marinković, Nenad Cvetko, Hrvoje Perc, Sreten Mokrović, Vera Zima, Neven Paleček-Papageno, Darko Milas i mnogi drugi. Film je snimljen u koprodukciji HRT-a, a sa službenom kino distribucijom u svim hrvatskim kinima kreće od 17. svibnja.

Projekti dugometražnih igranih filmova 'Mirni ljudi' Ognjena Sviličića i 'Kauboji' Tomislava Mršića odabrani su u selekciju CineLinka 2012., okosnice filmske industrije Sarajevo Film Festivala. Filmovi razvijani na CineLinku, danas su zastupljeni u selekcijama prestižnih festivala i distribucijskih kataloga širom svijeta. 18. izdanje Sarajevo Film Festivala održat će se od 6. do 14. srpnja 2012. Dodatne informacije o CineLinku možete pronaći na službenim stranicama.

Komentari

Nema komentara.