ZagrebDox 2008. – početak - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      ZagrebDox 2008. – početak

ZagrebDox 2008. – početak

Dokumentarci otkrivaju spregu politike, nacionalizma i biznisa, a filmski majstori pokazuju i da zoofilija i kanibalizam mogu biti lijepo snimljeni.

s.p. 27.02.2008 0 komentara

ZagrebDox 2008. – početak

ZagrebDox je otvoren filmom 'Durakovo – Village Of Fools', pričom o eksplozivnoj mješavini politike, nacionalizma i religije u današnjoj Rusiji. Iako je zanimljivo vidjeti kako funkcionira taj sustav na primjeru lokalnog moćnika i gurua, ipak je to na ovim prostorima već dobro poznata priča, pa film ne donosi ništa novo.

'Young Yakuza' je humorna drama na tragu 'Obitelji Soprano'. Na početku filma lokalni klinac kao pripravnik obavlja kućanske poslove za japanskog mafijaša - yakuzu. Yakuze u filmu ne otkrivaju koji su im kriminalni poslovi, već samo to da frizura određuju pripadnost bandi ili mafiji, kao i da šef yakuza ima privilegije - svoj frižider i posuđe. S vremenom klincu dosadi posluživati piće pa mrtav-hladan odustane od posla, a yakuzina ekipa završi u zatvoru zbog sitnica. Urnebes od filma koji ruši sve legende o japanskoj mafiji. 'American Hardcore' smo već više puta najavljivali, a opravdao je svoju dobru reputaciju. Film o američkom punku je baš kao i glazba o kojoj govori - brz, žestok, glasan i direktan.


'Stranded', r: Gonzalo Arijon, trailer

Najfascinatniji dosad prikazan film je 'Stranded' /naslovna/, veličanstvena epopeja o ljudskom preživljavanju. Preživjeli iz avionske nesreće upuštaju se u borbu za goli život u snijegom zatrpanim Andima, a čak i kada se pri tom upuštaju u kanibalizam, to se ne čini nimalo šokantnim. Film traje preko 2 sata, a gledanje napete drame prolazi vrlo brzo. 'Stranded' je snimljen uz efektnu rekonstrukciju događaja kombiniranu sa svjedočanstvima preživjelih, a sve to uz vrlo efektnu montažu, glazbu i fotografiju. Zasluženi laureat IDFA-e, a nadamo se i ZagrebDoxa.

I dok ovaj film poetski prikazuje strašnu katastrofu, borbu za život i kanibalizam, 'Zoo' estetski tankoćutno prikazuje ekipu koja se pali na seks s konjima. Iako je film mrtvački ozbiljan, ponekad je i publici teško bilo prigušiti smijeh, osobito u sceni kada šokirani svjedok prepričava kako je vidio ponija koji je naučio blowjob. Film je izrazito melankolične atmosfere, s par šokantnih, ali nikad eksplicitnih scena. Izgleda gotovo kao da autor filma romantizira događaje, pa bi ovaj film zoofili i ostali 'ljubitelji životinja' mogli puštati na svojim okupljanjima za Valentinovo.


'Zoo', r: Robinson Devor, trailer

U regionalnoj konkurenciji prikazan je 'Most' Harisa Bilajbegovića. Riječ je o rekonstrukciji egzekucija koje su srpske postrojbe izvršile u Bosni, a iako je film potresan koliko i tema, preeksplicitno izgleda kao propagandni film. A ratne priče iz ženske perspektive često imaju osoban i nostalgičan ton, pa ni sljedeći film nije iznimka. 'My Friends' Lidije Zelović prepričava tipičnu bosansku priču o prijatelji(ca)ma koje rat razdvaja, isprva po izbjeglištvima u stranim zemljama, a zatim i po nacionalnim podjelama. Junakinja filma sprema vjenčanje u Bosni, ali neke frendice neće doći – ubojstvo majke u ratu ostavlja prevelike ožiljke i posljedice za staro društvo.

'Baba Višnjina' Ivana Ramljaka je odlična vinjeta o sudbinama ljudi iz predgrađa, a 'Maradone iz Horvata' opet se bavi vezom politike, nacionalizma i biznisa. Za razliku od već spominjanog 'Durakova', ovdje nema prikazivanja religije, ali stanovnicima jednog sela kraj Zagreba nogomet je prava vjera. Dobar, gotovo antropološki pogled na seljane i njihove sportske brige. Bogat program ZagrebDoxa nastavlja se do kraja tjedna, a onda očekujte i sljedeće naše javljanje.

Komentari

Nema komentara.